Uhićen nizozemski političar, sumnjaju da je planirao atentat na premijera

Facebook/Arnoud van Doorn

NIZOZEMSKA POLICIJA uhitila je političara u Haagu zbog sumnje da je umiješan u planiranje atentata na premijera Marka Ruttea.

Sigurnosna služba premijera priopćila je da je u nedjelju uhićen Arnoud van Doorn, čelnik Stranke haškog jedinstva.

"Sumnjivo se ponašao dok se šetao istim dijelom grada kao i Rutte", rekla je služba.

Van Doorn je pušten u ponedjeljak nakon policijskog ispitivanja.

"Bilo je vrlo dramatično. Zadržali su ga 30 sati"

Njegov odvjetnik Anis Boumanjal rekao je za BBC da nije trebao biti uhićen jer nema osnovane sumnje u krivnju. Dodao je kako je Van Doorn prije uhićenja bio u Haagu oko sat vremena; da je popio kavu u jednom kafiću i posjetio fitnes centar prije nego što je prošao pored vozila u kojem se navodno nalazio Rutte.

Boumanjal smatra da je uhićenje zapravo pretjerana reakcija na nedavnu zabrinutost oko sigurnosti premijera.

"Nisu razumno postupali s cijelim slučajem. Bilo je vrlo dramatično. Zadržali su ga 30 sati", dodao je.

Prešao na islam

Van Doorn je bio jedan od čelnih ljudi krajnje desničarske Slobodarske stranke, poznate po svojim stavovima protiv islama. No 2013. je iznenadio svoju stranku prelaskom na islam.

Rekao je tada za BBC da je okrenuo leđa svom bivšem životu.

Već pojačana zaštita premijera

Podsjetimo, Nizozemska je nedavno značajno pojačala zaštitu premijera Marka Ruttea nakon što je policija zaprimila dojave o mogućem napadu kriminalaca povezanih s trgovinom droge.

Iako je oružano nasilje rijetko u Nizozemskoj, ubojstva i nasilje povezani s trgovinom drogom postali su uobičajeni proteklih godina jer se gospodari podzemlja bore za teritorij.

Premijer koji često putuje biciklom 

Rutte, čija je konzervativna vlada obećala suzbiti organizirani kriminal, uvijek je nastojao zadržati ograničenu razinu osobne zaštite od preuzimanja funkcije premijera prije gotovo 11 godina. 

Često ga se može vidjeti kako putuje biciklom od i do kuće i vladinih zgrada u Hagu, a nerijetko mu prilaze prolaznici koji žele porazgovarati s njim ili napraviti selfie. 

Pročitajte više