Uhićen pa pušten šef Vladina ureda za borbu protiv droge

PREDSTOJNIK Vladina ureda za borbu protiv droge dr. Ante Barbir, šef splitske gradske Službe za borbu protiv ovisnosti Vedran Mardešić i predsjednik nevladine udruge "Help" Marijo Puljiz sinoć su privedeni istražnom sucu Županijskog suda u Splitu.

Protiv njih je jučer Policijska uprava splitsko-dalmatinska podnijela kaznenu prijavu zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno, malverzaciju s proračunskim sredstvima namijenjenim borbi protiv ovisnosti.

Barbir se sumnjiči da je udruzi Help doznačio 350 tisuća kuna uz 25 tisuća kuna provizije. Novac mu je u dva navrata isplatio Puljiz, prvih 15 tisuća kuna uplatnicom, a ostatak na ruke.

Puljiz se pak tereti da je bez pokrića uzeo s računa udruge Help120 tisuća kuna, no nije ih, ni opravdao, niti vratio.

Mardešić je osumnjičen da je uplate udruzi Help uvjetovao 30 postotnom provizijom, na što u udruzi Help nisu pristali, pa su im od lipnja 1999. do listopada 2000 obustavljene uplate. Time je udruga Help oštećena za 110 tisuća kuna.

Nakon trosatnog ispitivanja dr. Barbir je iz splitskog suda izišao u pratnji branitelja Srana Granića oko 23 sata. Novinarima nije želio komentirati navode kaznene prijave.

Istražni sudac Dražen Penjak ocijenio je da ne postoji osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela za koje ih se tereti, pa nije podnio ni istražni zahtjev, izvijestila je danas glasnogovornica splitskog Županijskog suda sutkinja Marica Šćepanović.


Neslužbeno se doznaje da će tijekom dana Županijsko državno odvjetništvo ipak će podnijeti zahtjev za pokretanjem istrage.

Predstojnik splitskog gradskog ureda za suzbijanje ovisnosti Vedran Mardešić izjavio je danas kako u rješenju istražnog suca stoji da ne postoji osnovana sumnja da je on (Mardešić) počinio navedeno kazneno djelo, jer je u svojoj obrani iznio valjane i uvjerljive razloge zašto je uskratio novčanu potporu Udruzi Help. Dodao je da je to vidljivo i iz pismena koje je uputio udruzi i svim nadležnim ustanovama na gradskoj i državnoj razini. Razlog za uskratu je preklapanje izvora sredstava, čime je, tvrdi Mardešić, zapravo zaštitio tu udrugu od kriminala.

Dr. Ante Barbir bio je od 3. siječnja 2000. do afere Baxter pomoćnik ministrice zdravstva Ane Stavljenić-Rukavina. Kada je na čelo ministarstva došao Andro Vlahušić Barbira je predložio za predstojnika Vladina ureda za suzbijanje ovisnosti. Barbir je jako želio tu poziciju, a navodno ju je dobio zahvaljujući političkoj podršci Gorana Granića.

Pročitajte više