Uhićen prvoosumnjičeni za otmicu i ubojstvo Vanje (14)

Screenshot: YouTube

Uhićen je Ljupčo Palevski Palčo, prvoosumnjičeni za otmicu i ubojstvo Vanje Gorčevske i Pančeta Žežovskog, rekao je večeras na izvanrednoj konferenciji za medije makedonski ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski.

Nakon što je za njim raspisana međunarodna tjeralica, Palevski je uhićen u Turskoj. Ukupno je šest osoba osumnjičeno u ovom slučaju - prvoosumnjičeni Ljupčo Palevski Palčo, Velibor Manev, Vlatko Kešišev, Bore Videvski, Vanjin otac Aleksandar Gorčevski i ranije privedeni muškarac za kojeg se sumnja da je Palču pomogao pobjeći iz zemlje.

"Ovo su monstrumi koji nisu zaprepastili samo Makedoniju nego cijelu regiju"

"Kolege iz prijateljske Turske javile su da je planer, glavni koordinator i izvršilac ovih kaznenih djela uhićen. To je posljednji dio ovog strašnog čina", dodao je ministar.

Spasovski je petorku opisao kao monstrume koji "ne samo da su zaprepastili Makedoniju nego i cijelu regiju". Rekao je i da je za Palevskim po hitnom postupku bila raspisana takozvana "crvena potjernica" Interpola, koja je vidljiva u sustavima diljem svijeta. 

"Posebnu zahvalnost želim uputiti prijateljima u Turskoj, Srbiji, Bugarskoj, njihovim predsjednicima, ministrima unutrašnjih poslova...", rekao je Spasovski.

"Palevski je u Turskoj, čeka se procedura da ga se izruči Makedoniji"

Dodao je da se Palevski nalazi u ekstradicijskom pritvoru te da se sada čeka okončanje procedure nakon koje će biti sproveden u Makedoniju, gdje će, kako je rekao, "pravda biti zadovoljena". 

Spasovski je ponovio već ranije medijske napise da je Palevski prvo došao u Srbiju, a potom preko Gradine prešao u Bugarsku gdje ga je čekao prijevoz za Tursku, odnosno grad Balikesir. 

"'Škodom superb Palevski je odvezen u Beograd i ostavljen u hotelu. Zatim je Land Roverom prevezen preko Bugarske u Tursku u grad Balikesir. Naši policajci su se sastali s njihovim operativnim izvorom, a ovaj ih je obavijesti da od tamo želi ići u Istanbul. S taksistom se spremao u Istanbul. Na koncu je uhićen na ulicama Balikesira", rekao je ministar makedonske policije.

Zahvalio Srbiji, Bugarskoj, Turskoj, Hrvatskoj...

Rekao je da je akcija turske policije bila odlična i još jednom se zahvalio tamošnjoj policiji za dobro odrađen posao.

"Hvala i ministrima unutrašnjih poslova Srbije, Bugarske i Hrvatske, koja je sama provjerili je li na njihovom teritoriju iako to nismo tražili", rekao je Spasovski.

Pokazao je i dokument turske policije kojim se potvrđuje uhićenje Palevskog. Njemu je određen pritvor od 48 sati. 

Rekao je i da Palevski nije, kako su prenijeli neki makedonski mediji, na granici, već u unutrašnjosti Turske.

Ministar makedonske policije je dodao i da su danas pronađena dva pištolja koji su predani na vještačenje kako bi se utvrdilo jesu li povezani s ubojstvima.

Spasovski je najavio proširenje istrage u ovom slučaju.

Palevski imao pomoć iz policije, pronađen i Vanjin telefon

"Nesumnjivo je da je netko iz MUP-a dao informaciju o ubojstvima Vanje Gorčevske i Panče Žežovskog, pa je tako osumnjičeni organizator i realizator Ljupčo Palevski Palčo pobjegao iz Makedonije", rekao je Spasovski.

"O tome sam govorio jučer - nitko nije mogao znati", dodao je. Istovremeno je obavijestio javnost da je pronađen i Vanjin telefon, ali nije rekao gdje. 

"Telefon je pronađen", kratko je rekao Spasovski.

Palčo je također bio u kontaktu s nekim osobama u Makedoniji dok je bio u bijegu, kazao je ministar.

"Znamo tko su, ali zbog istrage ne smijemo ništa reći", odgovorio je Spasovski na pitanje s kim se Palčo čuo u Makedoniji. 

"Vanja je umrla od prostrijelne rane"

Četrnaestogodišnja Vanja nije umrla od gušenja, kako se špekuliralo, već je upucana, otkrio je večeras ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Na pitanje novinara, Spasovski je rekao da će obdukcija pokazati točan uzrok smrti, ali da je riječ o prostrijelnoj rani.

Upitan gdje je Žežovski ubijen, kratko je odgovorio da je ubijen vani.

U policiju je proteklih dana stigla samo jedna prijava o Palču, a odnosi se na prijetnje koje su toj osobi davno upućene, dodao je.

"Postoji dojava jedne osobe, da navodno ima nekih prijetnji. Reagirat ćemo po takvim izvještajima da vidimo koliko su vjerodostojni. Pitanje je zašto se sada javljaju", istaknuo je Spasovski.

Vanjin otac večeras priveden na sud

Aleksandar Gorčevski, otac ubijene Vanje, večeras je priveden na sud u Skoplju gdje bi mu trebao biti određen istražni zatvor.

Na sud je ušao u pratnji policije, a Makedonci su u međuvremenu objavili zašto je otac uopće priveden i koja je bila njegova uloga u otmici, a potom i ubojstvu. Tamošnje tužiteljstvo je objavilo da se Aleksandar Gorčevski sumnjiči da je Palčinoj bandi jasno rekao kada će Vanja izaći iz kuće i u kojem trenutku će biti sama. On i dalje negira krivicu.

Ranije uhićen još jedan muškarac, pomogao je Palču da pobjegne iz države?

Nešto ranije objavljeno je da je u Skoplju uhićena jedna osoba zbog pomaganja u otmici i ubojstvu 14-godišnje djevojčice Vanje Dorčevske.

Navodno je riječ o 46-godišnjem muškarcu iz makedonske prijestolnice za kojeg se sumnja da je pomogao prvoosumnjičenom u otmici i ubojstvu. Povezuje ga se s Ljupčom Palevskim Palčom, ali i proruskom strankom Desna.

Za njim je bila raspisana međunarodna tjeralica, a prije dva dana prošao je graničnim prijelazima između Makedonije i Bugarske. Navodno je vozio Land Rover, a uhićen je nakon što su policajci Odjela za međunarodnu suradnju s njim obavili informativni razgovor. Sumnjiče ga da je Palču pomogao pobjeći preko granice.

 

Pročitajte više