Uhićen šef policije na Tuđmanu. Sredio besplatan parking HDZ-ovcu, pomagao i šverceru

Foto: Pixsell/Igor Soban/Robert Anic

USKOK je danas kazneno prijavio HDZ-ovog gradonačelnika Ivanić-Grada Javora Bojana Leša, šefa zagrebačke aerodromske policije Željka Bradića i još jednu osobu. Terete ih za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te trgovanja utjecajem, navodi se u priopćenju USKOK-a.

Slao policajce da odvezu auto HDZ-ovom gradonačelniku na policijski parking

Prvog čovjeka aerodromske policije Pleso terete i da je u više navrata osigurao angažman sebi podređenih policijskih službenika radi preuzimanja vozila kojim se koristio gradonačelnik Ivanić-Grada po njegovom dolasku do aerodromske zgrade, a potom i za parkiranje i čuvanje tog vozila na policijskom parkiralištu, kao i za prijevoz vozila natrag do aerodromske zgrade te njegovu predaju gradonačelniku po njegovom povratku iz inozemstva.

Gradonačelnika sumnjiče da je u kolovozu i listopadu 2021., koristeći gradonačelnički autoritet, od načelnika zatražio da mu omogući parkiranje automobila bez plaćanja naknade, kao i čuvanje tog vozila na policijskom parkiralištu za vrijeme putovanja, iako je bio svjestan da je to parkiralište namijenjeno samo za službene potrebe Postaje aerodromske policije Pleso.

Pomagao šverceru robe

Uz načelnika Željka Bradića i HDZ-ova gradonačelnika Leša, istragom je obuhvaćen i 57-godišnjak koji je u Turskoj nabavljao odjeću i obuću s neoriginalnim oznakama radi prodaje.

Načelnik je po sumnjama USKOK-a lani od travnja pa sve do jučer omogućavao drugookrivljenom na Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb - Franjo Tuđman carinski nenadzirane prelaske državne granice.

Izlazak iz prostora zračne luke bez provođenja granične i carinske kontrole osumnjičeni načelnik omogućio je drugookrivljenom osobno ili po njegovom nalogu, posredstvom podređenih službenika, utvrdio je USKOK.

"USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika", stoji u priopćenju USKOK-a.

Pročitajte više