Uhićen "sibirski Isus", desna ruka mu je bio bubnjar iz boy benda

Screenshot: YouTube

VOĐA poznate ruske religijske sekte uhićen je s još dvije osobe u Sibiru, javlja BBC.

Sergej Torop, koji je među svojim sljedbenicima poznat kao Vissarion, ili "sibirski Isus", 1991. godine osnovao je "Crkvu posljednjeg testamenta" u sibirskoj regiji Krasnojarsk.

Tri osobe optužene za iznuđivanje novca te psihičke i fizičke napade

Trojica uhićenih optužena su za iznuđivanje novca te nanošenje psihičke i fizičke boli svojim sljedbenicima.

Sergej Torop, Vadim Redkin, bivši bubnjar sovjetskog boy benda, i Vladimir Vedernikov osumnjičeni su da su "osnovali religijsku organizaciju među čijim aktivnostima je nasilje nad članovima". 

Ruski istražitelji rekli su medijima kako je trojac uzimao novac od svojih sljedbenika te da su nad njima vršili psihičko i fizičko nasilje.

Crkva posljednjeg testamenta ima nekoliko naselja

Od osnutka sekte nakon pada Sovjetskog saveza 59-godišnji Torop, inače bivši policijski pozornik, privukao je tisuće sljedbenika. Neki od njih su vjerovali da je Torop uskrsli Krist.

Sljedbenici Crkve posljednjeg testamenta osnovali su 1995. godine svoje naselje poznato pod nazivom Grad sunca u regiji Kuraga. Nekoliko stotina živi ih tu i u još nekoliko naselja u regiji. Rusko ministarstvo pravosuđa objavilo je 2000. godine kako sekta ima 10.000 sljedbenika diljem svijeta.

Pripadnici Crkve posljednjeg testamenta ne smiju pušiti, piti ili koristiti novac te moraju živjeti u skromnim uvjetima. Također ne smiju konzumirati meso, kavu, čaj, šećer, kruh s kvascem i pšenične proizvode. Slijede učenje koje se temelji na kombinaciji metoda Ruske pravoslavne crkve i reinkarnacije te se pripremaju za "neizbježnu apokalipsu".

Umjesto Božića slave vođin rođendan, 14. siječnja.

Tvrdio da djevica Marija upravlja Rusijom

"Ja nisam Bog i pogrešno je gledati Isusa kao Boga. Ja sam živuća riječ Boga oca. Sve što Bog želi reći, govori kroz mene", kazao je Vissarion za The Guardian 2002. godine.

Ruski mediji pisali su kako je Vissarion prvo tvrdio da Isus promatra ljude iz Zemljine orbite, a da Rusijom upravlja djevica Marija.

Pročitajte više