Uhićena bivša pripadnica zloglasne Frakcije crvene brigade

Foto: Twitter

Policija je u Berlinu uhitila Danielu Klette, pripadnicu posljednje generacije ljevičarske terorističke organizacije Frakcija crvene brigade (RAF).

Policija je u ponedjeljak navečer u stanu u berlinskoj četvrti Kreuzberg uhitila 65-godišnju Danielu Klette, koja je s dvojicom preostalih pripadnika tzv. Treće generacije RAF-a, Burkhardom Garwegom i Ernst-Volker Staubom, desetljećima bila u bijegu.

Ubijali, pljačkali...

Policija odbjeglu trojku tereti za pokušaj ubojstva te nekoliko težih pljački počinjenih nakon službenog samoukidanja terorističke skupine RAF. Državno odvjetništvo u Donjoj Saskoj, koje vodi policijsku akciju, priopćilo je da kaznena djela za koje se RAF-ova trojka sumnjiči nisu počinjena iz političkih razloga.

Pripadnicima tzv. Treće generacije RAF pripisuje se nekoliko ubojstava visokih njemačkih dužnosnika poput direktora Deutsche Banka Alfreda Herrhausena i šefa ureda za upravljanje imovinom DDR-a Detleva Karstena Rohweddera, koji su ubijeni početkom devedesetih.

Što je RAF?

Klette se sumnjiči i da je sudjelovala u napadu na Veleposlanstvo SAD-a u Bonnu 1991., kao i napadu na zatvor Weierstadt 1993. Državno odvjetništvo u Donjoj Saskoj nedavno je u TV emisiji pozvalo građane za pomoć u otkrivanju odbjegle RAF-ove trojke, ali kako je priopćeno, dojave građana nisu dovele do uhićenja Klette.

RAF, koji svoje korijene vuče u studentskim pokretima s kraja šezdesetih, izveo je u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća u Njemačkoj niz napada na njemačke dužnosnike, kao i na objekte povezane s SAD-om.

RAF je tijesno surađivao i s raznim palestinskim terorističkim organizacijama, poput Crnog rujna, koji je odgovoran za teroristički napad na Olimpijsko selo u Münchenu 1972.

Pročitajte više