Uhićeni Ante Gotovina u Madridu, naloženo izručenje haškom sudu

U SRIJEDU navečer na Kanarskim otocima u Španjolskoj uhićen je odbjegli hrvatski general Ante Gotovina, objavila je u četvrtak glavna haška tužiteljica Carla del Ponte pri posjetu Beogradu.





Sudac španjolskoga prvostupanjskog kaznenog suda u Madridu Felix Degayon odredio je u četvrtak navečer zadržavanje u pritvoru i izručenje Haškom sudu Ante Gotovine.

Sudac Degayon upoznao je Gotovinu s optužnicom koja je podignuta protiv njega i za koju bi prema ICTY-ju mogao biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora, prenosi španjolska novinska agencija efe pozivajući se na pravosudne izvore.

Čitanje optužnice na sudu trajalo je deset minuta, a prisutni su bili dužnosnica hrvatskoga konzulata i službeni odvjetnik.

Gotovina će, kako navodi efe, biti prebačen u pritvor Soto del Real gdje će ostati sve do izručenja Haškom sudu koje se očekuje tijekom sljedećih nekoliko dana.

Gotovina je u zračnu bazu Torrejon de Ardoz, blizu Madrida, stigao u 18:42 sati u pratnji osam agenata španjolske Nacionalne policije, nakon čega je predan sudskim vlastima.

Izručenje Haškome sudu predviđeno je za petak.

Gotovina je uhićen tijekom noći dok je večerao u hotelu Bitacora u Playa de las Americas, smještenom na južnom dijelu Tenerifa, nakon što je prethodnih dana mijenjao boravište po drugim otocima Kanarskog arhipelaga, prenosi u četvrtak španjolski list El Pais.

Prilikom uhićenja bio je u društvu jedne osobe, a uhitilo ga je devet pripadnika španjolske policije. Prema najnovijim informacijama, Gotovinu su locirali hrvatski agenti, koji su odmah potom obavijestili međunarodnu policiju. Odbjegli general kod sebe je imao lažnu putovnicu na ime Kristian Horvat, a samo uhićenje prošlo je bez incidenta.

Gotovina se nakon uhićenja nije javio niti svojim odvjetnicima niti obitelji, što je jako začudilo njegov odvjetnički tim budući da ga oni ne mogu zastupati ako im on ne da punomoć.

Gotovina će u Haag biti prebačen tajno, a tamo će da pregledati lječnici i ustvrditi zdravstveno stanje.

Nakon što se pojavi pred sudom pročitat će mu se optužnica. Pitat će ga osjeća li se krivim, nakon ćega će sastavljati svoju obranu.

Kada obje strane budu spremne na suđenje, odredit će se datum njegovog početka.

Pred sudom bi se Gotovina mogao pojaviti u ponedjeljak.

Iz Beograda se u HTV-ovu emisiju "Život uživo" javila novinarka Ivana Dragičević -Veličković koja je imala priliku sudjelovati na kratkoj konferenciji za tisak koju je glavna haaška tužiteljica Carla Del Ponte održala netom nakon objave vijesti o uhićenju odbjeglog generala.

"Nakon što je tužiteljica održala sastanak s srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom, održala je vrlo kratku konferenciju, tijekom koje je istaknula da je s Hrvatskom Vladom još u listopadu, u isto vrijeme kada je i suradnja Hrvatske s haaškim sudom dobila pozitivnu ocjenu, radila na operaciji vezanoj za lociranje i uhićenje generala Gotovine.

Kako je tužiteljica pojasnila, tu informaciju nije bilo moguće javno obznaniti zbog sigurnosnih razloga. Del Ponte je također izjavila kako je od rujna znala da Ante Gotovina nije u Hrvatskoj.

Gotovinu uhitili španjolski agenti Interpola

Uhićenje je obavilo devet agenata Glavne policijske uprave, koji su dodijeljeni španjolskom Interpolu i koji su nekoliko dana pratili Gotovinu, a samo uhićenje je obavljeno u nekoliko trenutaka bez incidenata premda su agenti pretpostavljali da je Gotovina opasan i naoružan.

Prema priopćenju glasnogovornika Nacionalne policije Javiera Ridaoa Gotovina je na Tenerifeu boravio samo nekoliko dana.

Prema hotelskim izvorima "taj je gospodin bio još jedan turist na ljetovanju". "Ušli su policajci i krenuli u restoran gdje su uhitili dvojicu", rekao je isti izvor. Druga osoba koja je uhićena ubrzo je puštena na slobodu.

Predsjednik španjolske vlade Jose Luis Zapatero čestitao je agentima i direktoru policije za uspjeh operacije.

Del Ponte objavila da je Gotovina uhićen pri posjetu Beogradu

U srijedu navečer na Kanarskim otocima u Španjolskoj uhićen je odbjegli hrvatski general Ante Gotovina, objavila je u četvrtak glavna haška tužiteljica Carla del Ponte pri posjetu Beogradu.

Del Ponte je zahvalila španjolskim vlastima na suradnji, ali i hrvatskim vlastima, pa dodala kako će Gotovina ubrzo biti izručen sudu u Haagu.

Glavna haška tužiteljica, koja u četvrtak boravi u Beogradu, se tim povodom čula s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Del Ponte je dodala kako očekuje uhićenje dvojice srpskih bjegunaca, Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Bijes u Gotovininom rodnom mjestu

Nakon što su čuli vijest o uhićenju generala Gotovine mještani njegovih rodnih Pakoštana počeli su se spontano okupljati na mjesnoj rivi. U generalovo rodno mjesto počeli su stizati i novinari brojnih hrvatskih redakcija, koji su svojom pojavom izazvali bijes okupljenih.

Pakoštanci kažu da je uhićenje sramota za hrvatsku državu, te da je general Gotovina nevin. Pojedinci drže kako treba postaviti barikade na prometnicu, neki od njih i plaču, a neki ne vjeruju u istinitost te vijesti.

Kuća obitelji generala Gotovine je zatvorena.

Osim u Pakoštanima vijest o uhićenju generala Gotovine šokantno je djelovala u gotovo svim općinama i gradovima Zadarske županije. U radijskim anketama ni jedan od brojnih građana tu vijest nije pozdravio, štoviše, svi su izražavali ogorčenost. I zadarski dožupan Danijel Kotlar (HSP) izrazio je ogorčenost, rekavši da je "stravično što je uhićen zaslužni građanin, čiji je prinos Domovinskom ratu nemjerljiv".

Milivoj Kurtov, načelnik Općine Pakoštane, rodnog mjesta generala Ante Gotovine, izjavio je danas da je šokiran viješću o uhićenju generala Gotovine, počasnog građanina te općine.

"Voljeli bismo ga vidjeti. Na žalost, čini se da je naš general izgubio prvu fazu svoje bitke i da sada jedino preostaje pravna borba. Zato pozivam sve sudionike Domovinskog rata i sve ostale koji mogu pomoći obrani generala Gotovine, njegovim odvjetnicima, da pomognu", poručuje načelnik Kurtov.

Gotovina optužen za ratne zločine tijekom i nakon Oluje

Podsjetimo, Ante Gotovina optužen je u srpnju 2001. za ratne zločine protiv srpskog stanovništva za vrijeme i nakon redarstveno-vojne akcije Oluja izvedene u kolovozu 1995. Od tada je u bijegu.

Njegovo uhićenje bio je jedan od glavnih uvjeta koje je Europska unija postavila Hrvatskoj za primanje u punopravno članstvo u Uniji.

Vijest o Gotovininu uhićenju odmah su prenijeli svi svjetski mediji. Reuters piše kako su hrvatske vlasti dugo vremena bile na udaru kritika međunarodne zajednice zbog nedovoljnog angažmana oko slučaja Gotovina.

Iako su se kao moguće lokacije gdje se više od četiri godine skrivao Ante Gotovina spominjale raznorazne lokacije, od Hercegovine do Južne Amerike i Afrike, Kanarski otoci nisu bili nijednom spomenuti kao moguća lokacija na kojoj se skriva odbjegli general.

Sanader potvrdio Gotovinino uhićenje

Premijer Ivo Sanader potvrdio je danas da je general Ante Gotovina uhićen u Španjolskoj i da je tu informaciju dobio od glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte.

Traju pregovori Haaga i španjolskih vlasti o modalitetima daljnje suradnje, o načinu izručenja, kazao je Sanader na početku današnje sjednice Vlade koja je kasnila više od sat vremena.

Ovime je konačno potvrđena vjerodostojnost hrvatske države i svih institucija hrvatske državne vlasti da Gotovina nije u Hrvatskoj, kazao je Sanader, dodajući da su hrvatske vlasti na temelju saznanja svih uključenih institucija, govorile da Gotovina nije u Hrvatskoj.

Ponovio je da vladavina prava nema alternative.

Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom, donesen prije deset godina, vrlo precizno govori o načinu suradnje. Dužni smo poštovati domaće zakonodavstvo kao i međunarodno preuzete obveze, istaknuo je dodajući da se svatko tko je optužen mora suočiti s optužbama i odgovoriti na njih.

Kao i u slučaju generala Gotovine, kao i generala Markača, Čermaka, Ademija i šest Hrvata iz BiH u interesu je Hrvatske da se utvrdi puna istina. Hrvatska će sa svoje strane učiniti sve da se dođe do pune istine, kazao je premijer.

Istaknuo je da i u ovom, kao i u slučaju svakog optuženog vrijedi temeljno pravno pravilo - presumpcija nevinosti.

Vlada će pratiti daljnji slijed događaja, rekao je premijer na početku sjednice Vlade.

Gotovinini odvjetnici nemaju službenu potvrdu o uhićenju

Odvjetnički tim generala Ante Gotovine nema nikakvih službenih informacija o njegovom uhićenju, no ako se potvrdi da je informacija točna vrlo je vjerojatno da će netko iz tima otputovati na Kanarske otoke, izjavili su danas Gotovinini hrvatski odvjetnici.

"Ako je general uhićen poduzet ćemo sve pravne korake koji nam stoje na raspolaganju kako bi pomogli našem branjeniku", izjavio je jedan od odvjetnika Marin Ivanović. Istaknuo je da braniteljski tim nema nikakve službene potvrde o uhićenju za koje se doznalo od glavne haške tužiteljice Carla del Ponte. Ona je danas u Beogradu objavila da je hrvatski general Ante Gotovina uhićen dan ranije na Kanarskim otocima.

Ivo Farčić iz odvjetničkog tima kazao je da će netko od odvjetnika najvjerojatnije otputovati na Kanarske otoke.

Odvjetnik Marijan Pedišić vjeruje da je informacija o uhićenju Gotovine "realna i točna", s obzirom da dolazi od glavne haške tužiteljice.

"Ako je to točno daljnja procedura je vrlo jednostavna. S obzirom da je general uhićen u inozemstvu brzo će biti izručen Haškom sudu jer je optužnica protiv njega potvrđena, a ne postoje procesne mogućnosti da se izručenje odgodi, kao što je to moguće pred hrvatskim pravosuđem", kazao je Pedišić koji očekuje da će se Gotovina vrlo brzo pred Haškim sudom izjasniti o krivnji.

Američki odvjetnik Luka Mišetić koji bi, po riječima Farčića, vjerojatno trebao preuzeo obranu Gotovine u Den Haagu nije bio dostupan za izjavu.

EU i NATO pozdravili vijest o uhićenju Gotovine

Europska unija i NATO pozdravili su u četvrtak uhićenje odbjeglog hrvatskog generala Ante Gotovine i priopćili da sada mora uslijediti uhićenje ratnog čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića i njegovog vojnog zapovjednika Ratka Mladića.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer rekao je na konferenciji za novinare da je uhićenje Gotovine "dobra vijest za svijet zbog privođenja pravdi ljudi koji još nisu osuđeni, ali su optuženi za vrlo teške zločine".

"To je dobra vijest za svijet i mislim da je također dobra za Hrvatsku", rekao je Scheffer u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Glasnogovornik britanskog predsjedništva EU-a rekao je da će ovo uhićenje ukloniti "važnu prepreku" u hrvatskim aspiracijama za članstvo u Europskoj uniji.

"Uhićenje Ante Gotovine je vrlo dobra vijest", rekao je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn u priopćenju.

"Za pomirbu u regiji zapadnog Balkana i za Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju da uspješno završi svoj rad, od temeljne je važnosti da svi optuženi budu izvedeni pred lice pravde", rekao je.

Rehn je zatražio od vlada Srbije i Crne Gore i u BiH da pojačaju napore i nastave raditi dok se ne postigne puna suradnja a preostali optuženici, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, ne budu izvedeni pred sud u Den Haagu.

Španjolska potvrdila uhićenje generala Gotovine

Španjolska je u četvrtak, na marginama sastanka NATO-a u Bruxellesu, potvrdila da je dan ranije na Kanarskom otočju uhićen odbjegli general Ante Gotovina, kojeg je Haški sud 2001. optužio za ratne zločine, javlja France presse.

"Imali smo međunarodni uhidbeni nalog Haškog suda, otvorena je istraga i policija ga je uhitila na Kanarima u srijedu navečer", rekao je španjolski državni tajnik za vanjske poslove Bernardino Leon Gross.

Muljačić: Potvrđena je vjerodostojnost Hrvatske kao pravne države

Voditelj vladinog ureda za suradnju s Haškim sudom (ICTY) Jakša Muljačić izjavio je u četvrtak da je uhićenjem odbjeglog generala Ante Gotovine u Španjolskoj višestruko potvrđena vjerodostojnost Hrvatske kao pravne države.

"Vjerodostojnost Hrvatske kao pravne države sada je višestruko potvrđena, kako u odnosu na činjenicu da smo bili ustrajni do kraja gdje smo god to mogli, tako i u odnosu na napore hrvatskih nadležnih službi koje su radile na slučaju", kazao je Muljačić u telefonskom razgovoru za Hinu.

Naglasio je i kako je uhićenje Gotovine na Kanarskom otočju potvrda da su hrvatske vlasti cijelo vrijeme govorile istinu, odnosno da se bjegunac nije nalazio u Hrvatskoj.

"Provedba Akcijskog plana za lociranje Gotovine nastavljena je punim intenzitetom i nakon početka pristupnih pregovora s EU 3. listopada i sada su vidljivi rezultati", kazao je Muljačić.

Dodao je kako očekuje da bi Gotovina već tijekom današnjeg dana trebao biti prebačen u Haag, nakon što se poslijepodne provede propisani postupak za izručenje ICTY-u pred nadležnim sudom u Madridu.

Prosvjed Hvidre u Zagrebu

Prema riječima Iva Pandže, predsjednika zagrebačke Hvidre, večeras će se na središnjem zagrebačkom Trgu Josipa bana Jelačića okupiti brojni branitelji i građani. Protestirat će protiv državne politike, "jer je general Gotovina omiljen u ovom narodu i ima široku potporu".

Pročitajte više