Uhićeni direktor bio je poduzetnik godine, dobio je i HGK-ovu nagradu

URED europskog javnog tužitelja (EPPO) izvijestio je da je u suradnji s policijom u Hrvatskoj uhitio pet osoba zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU.

Prema neslužbenim informacijama, istragom je obuhvaćeno nekoliko osoba u Rijeci, kao i osobe povezane s jednom međimurskom tvrtkom koja je izvodila radove na projektu vezanom za zbrinjavanje otpada.

Navodno su osumnjičeni u velikoj akciji EPPO-a upravo bivša pročelnica riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, njezin suradnik, savjetnik za kapitalne investicije u Odjelu za komunalni sustav Eddy Ropac, direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan, direktor međimurske tvrtke Tehnix Đuro Horvat i Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar koja je izvela projektiranje i projektantski nadzor na projektu sortirnice Mihačeva Draga, javlja Jutarnji.

Navodno se sumnja na nezakonito pogodovanje prilikom natječaja za taj posao, ali i da je cijeli projekt neosnovano preplaćen.

Tko je Đuro Horvat?

Đuro Horvat vlasnik je tvrtke Tehnix, koja je izvodila radove na sortirnici.

Nazvali smo Tehnix

Nazvali smo tvrtku Tehnix kako bismo provjerili je li kod njih netko uhićen. Ženska osoba koja nam se javila rekla je da je direktor trenutno zauzet te da pokušamo kasnije. Na upit je li im policija u tvrtki, rekla je da ništa neće govoriti.

Što je Tehnix?

Tvrtka Tehnix zapošljava više stotina ljudi.

Kompanija Tehnix vodeća je ekoindustrija u svijetu, kažu na svojoj web stranici te dodaju kako su razvili najbolju MO-BO-TO tehnologiju za reciklažu otpada i da proizvode više od 300 strojeva i opreme za okoliš, "za što smo dobili stotinu svjetskih priznanja i odličja".

"Primjenom naše tehnologije komunalni otpad postaje gospodarski resurs", poručuju.

Direktor platio dugove svojih radnika

Godine 2018. vlasnik tvrtke Tehnix Đuro Horvat svojim je novim zaposlenicima - koji su bili među 300-tinjak tisuća blokiranih - uz posao odlučio dati šansu za novi početak. S ukupno 250 tisuća kuna deblokirao im je račune, pisalo se tada.

"Vlasnik tvrtke Tehnix, Đuro Horvat, svojim je novim zaposlenicima - koji su među 300-tinjak tisuća blokiranih - uz posao, odlučio dati šansu za novi početak. S ukupno 250 tisuća kuna deblokirao im je račune", pisali su mediji.

"Ljudi su došli iz drugih kompanija i već su bili blokirani. Onda smo htjeli da se oni rasterete od osobnih, privatnih problema, da ne krenu put Njemačke, a već su imali spremne kofere. Rekli smo - idemo pomoći na način da uložimo u ljude", kazao je tada za HRT. 

Skidali 10% plaće radnicima koji "nepažnjom završe u samoizolaciji"

Godine 2020. isti je direktor obavijestio svoje radnike da će im s plaće skinuti 10% ako "svojom nepažnjom završe u samoizolaciji".

"Poštovani djelatnici!

S obzirom da je svaki dan situacija s covid-19 sve gora, obavještavam vas da će kompanija Tehnix uvesti vlastite kapacitete za boravak u samoizolaciji, tako da će svi koji se svojom nepažnjom dovedu u takvo stanje biti izolirani u hotelu Kralj. Osoba koja će biti u samoizolaciji bit će destimulirana u iznosu od 10% na plaću.

Moramo biti svjesni da svojim ponašanjem van firme ne ugrožavate samo sebe i svoje ukućane, već i radne kolege te se time dovodi u opasnost stabilnost kompanije Tehnix i zadržavanje radnih mjesta!" stajalo je u obavijesti koju je potpisao direktor Đuro Horvat.

Poslovanje

Tehnix je 2021. godinu završio s dobiti od 4.64 milijuna kuna te prihodom od 69 milijuna kuna. Imali su 536 zaposlenih.

Đuro Horvat predstavljao Hrvatsku u Monte Carlu na izboru za svjetskog poduzetnika godine

Hrvatsku je na svjetskom poduzetničkom Oscaru 2016. godine predstavljao direktor Tehnixa Đuro Horvat, koji je u ožujku te godine proglašen hrvatskim poduzetnikom godine, čime je ušao u izbor za novog svjetskog poduzetnika godine.

Od tada je on u žiriju za EY poduzetnika godine.

Također, 2022.  Đuro Horvat je primio plaketu “Zlatna kuna” za najuspješnije trgovačko društvo u Međimurskoj županiji u 2021. godini u kategoriji velikih trgovačkih društava koje dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora.

Pročitajte više