Uhićeni kuhar: Ne mogu ja biti pedofil, pedofili su stariji od 40 godina

MIJO PENIĆ, kuhar iz Caritasovog doma u Brezovici, jučer je uhićen zbog sumnji da je silovao štićenike doma. U razgovoru za karlovački tjednik "7 dana" kazao je kao on ne može biti pedofil jer je "pedofil osoba koja je starija od 40 godina, i više". Na pitanje zašto ga se povezuje sa slučajem Brezovica, odgovorio je da je to zato što "vjerojatno tako izgleda".

Penić je sinoć priveden u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu, gdje je doveden zbog sumnje da je počinio spolne radnje izjednačene sa silovanjem. Pred istražnom sutkinjom Vandom Senta u prisustvu odvjetnika Damira Šveca se branio šutnjom. Kako bi mu se onemogućio utjecaj na svjedoke, određen mu je 48-satni pritvor.

Osumnjičeni će ponovno biti saslušan u ponedjeljak do kada se očekuje da će tužiteljstvo podnijeti istražni zahtjev. Bivšeg kuhara se tereti da je počinio spolne radnje izjednačene sa silovanjem.

U nastavku donosimo dio Penićeva intervjua karlovačkom tjedniku "7dana".

Nešto što se dogodilo prije osam godina i o čemu ja nemam blage veze. Mislim, ja sam tamo radio dva mjeseca i objavio sam knjigu, dnevnik koji je doživio već treće izdanje - počinje razgovor Mijo Penić.

- Mislim, stvarno su pretjerali. Stavili su u novine kao neke citate iz mog dnevnika. Ja bih onda stavio one dijelove koje sam pisao rukom. Kužiš? Napišu monstrum!? Pa jel oni znaju kaj je monstrum? Osoba koja ubije, rasiječe dijete, skuha ga i pojede! To je monstrum. Ili pedofil? Pedofil je osoba koja je starija od 40 godina, i više! Kad sam ja tamo radio imao sam nepunih osamnaest godina. Neću uopće raspravljati o tome! - ogorčen je Mijo Penić, tvrdeći kako nije imao potrebe demantirati nešto što nije istina (?).

- Čujte, moj odvjetnik iz Karlovca je rekao da je najbolje ići tužbama i to je to. Mi smo napravili tužbe protiv Globusa, Večernjaka, Jutarnjeg i mislim da nema smisla dematirati nekaj kaj nije istina. Svi moji klijenti koji su odavde znaju da to nema veze s istinom. Ali oni koji su bili iz Splita, Osijeka, Daruvara, oni su naravno reagirali i povukli se dok se to ne riješi. Sad imam 27 godina. Čak su me na fotografiji tak izmontirali da izgledam kao da imam 50 godina. Ali Večernjak će dati jedno pet, šest milijuna kuna odštete, najmanje! Jer to kaj su oni napravili... Stavili me u dvobroju i to na cijelu stranicu! Samo zato da prodaju novine - žali se Mijo Penić na tretman nekih medijskih kuća.

Ova država, zbilja ne znam... S tim samo jednostvano žele ljude, ono, ne znam... Ima milijun drugih problema koje bi trebalo hitno rješavati, sad oni idu kopati po nečem što je bilo prije osam godina! Ako je uopće i bilo... Možda se nešto događalo, možda je neko dijete dobilo šamar, ovo, ono, ali to je ljudski, to su situacije, to je život. Ja tamo nisam uočio nikakve nepravilnosti - objašnjava Penić i nastavlja kako je posljednji primjerak dnevnika kojeg je tiskao, a na kojeg su se pozvali neki mediji kada su Miju Penića povezali s pedofilskom aferom, dao svom odvjetniku. Sve ostalo je, kaže, rasprodano uglavnom na tržištu Jastrebarskog i Karlovca.

U dnevniku je, kako priča ispijajući hladni čaj, pisao o svakodnevnim događanjima osamnestogodišnjaka - odlasci na koncerte, zbivanja, događanja... - Sjećam se citata u novinama, pisalo je "Lizao sam ga, mirišao je na jagode". Pa ja uopće nemam takav stil pisanja! To nema veze sa mnom. Kao prvo, oni taj dnevnik nisu ni vidjeli.

U njemu uopće nije ništa pisalo o seksu. Nema nikave veze. Ja sam dnevnik objavio. 1998. godine je bilo prvo izdanje, 2000. drugo, 2004. godine treće izadnje. On najvećim dijelom govori o Severini, mojoj prijateljici. A između ostaloga, kako sam radio u Brezovici spominjao sam i tu djecu, kak su oni jaki, iako su napušteni od vlastitih roditelja. Imaju duh, karakter kojeg je trebalo spomenuti - priča svoju priču novopečeni poduzetnik iz Krašića, koji stilom odjevanja kao da je upravo stigao sa zagrebačke špice, bogato ukrašen lančićima, narukvicama i prstenjem.

Tijekom razgovora od Mije Penića smo uporno pokušavali doznati što se doista zbivalo u Domu u Brezovici i je li imao erotskih kontakata s Caritasovim štićenicima, no on je uglavnom vješto izbjegavao konkretan odgovor. Na naše izravno pitanje je li, bez obzira što je on tada imao 18 godina, imao spolni odnos s nekim šesnaestogodišnjakom, Penić je uz smijeh odgovorio: - To je već veliko dijete! Gledaj, za vrijeme dok sam ja bio tamo nikad nisam primijetio nešto takvo. Spominju da je optužen taj neki domar. Ja sam ga vidio. Pa su čak objavili i citate njegovog dnevnika. Čovjeka koji se ne zna ni potpisati! Ne poznam ni onog Francuza. Sad najedanput svi, nakon osam, devet godina, pričaju o tome. Pa zašto nisu odmah pokrenuli nešto? - pita se Penić.

On tvrdi kako je sve smišljeno da bi se Jelena Brajša, ravanteljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, "uklonila s dužnosti".

- Kad su Brajšu prije nekoliko dana pitali zašto je Mijo Penić dobio otkaz, odgovorila je da je razlog bila krađa. A krali su svi. Mislim, ja sam krao. Pazi, ja koji sam bio unutarnji radnik. Koliko su onda krali oni vanjski radnici, koji su doma putovali s autima. Ja sam popalio neku piletinu. Situacija mi je bila doma takva kakva je. Gledaj, ta humanitarna pomoć kaj je dolazila, dođe, na primjer, toliko banana da oni ne znaju kaj će s njima. Banane koje su već pikaste i koje moraš za dan-dva pojesti. Čuj, puno toga je završavalo i u smeću - priča nam Mijo Penić o nevjerojatnim događajima i odnosima u Caritasu.

- Ja znam da je Brajša nekom smetala i da se tu radi o velikoj lovi. To sigurno. Pa ona je 40 godina na čelu Caritasa. Istina Bog da joj je u vrijeme komunizma bilo teško, ali sada kad se sve polako razvilo... Onu kuću kaj ona ima, to je njoj poklonio jedan talijanski kardinal. Pa sve one silne svjetske nagrade kaj je dobila, to sve donosi puno love. Sad se kao kandidirala za Nobelovu nagradu al joj se sve sjeb... s ovim. A znaš što je Nobelova nagrada, ne moram ti pričati, ne? Cijeli Krašić izgradiš s tom lovom! Ona je možda reagirala malo preoštro, ali ona je takav karakter. Da ona nije tako oštra, ne bi to sve bilo tako - objašnjava nam Penić svoju teoriju cijelog slučaja.

Na pitanje kako bi on protumačio što je to pedofilija, Penić nam odgovara kako tu nema šta kometirati, dok je na naš upit zašto su ga mediji, ako u Brezovici doista nije ništa bilo, vezali uz taj pojam, Mijo nam odgovara da je to "vjerojatno jer tako izgleda".

Pitali smo Miju je li oženjen i odmah dobili negativan odgovor. - Nisam. Ja čekam da Severina dođe k meni i to je to! To mi je životni san. Rekla mi je da kad dobijem na lotu da možemo razgovarati o tome! To mi je jedini životni cilj, oženiti Severinu. Inače kontaktiramo svako malo. Uspio sam do nje doći nekim svojim vezama. Kad je bila prvi put u Ozlju, na ozaljskim Ljetnim večerima... Onda smo se tamo upoznali, dala mi je telefon i već smo godinama u vezi.

Ja vam imam inače te vidovnjačke, proročanske sposobnosti. Sad sam se ipak prestao time baviti jer kad god nekom pomognem onda ja naje... Evo sad recimo primjerice ovo moje. Sad sam ja naje... u ovim medijskim... Jer kad se bavite nekim vanzemaljskim stvarima, ajmo to tak reći, ili ćete biti ovdje ili ćete biti vani. Čovjek je slomio nogu, bio je u gipsu i zahvaljujući meni, ajmo to tak reći, on je za sedam dana prohodao - priča Penić, no misterij svoje čudotvornosti nije htio "okriti u detalje"

Na pitanje je li bio u vezi, Penić odgovara kako je bio, ali više nije, no, kako kaže, ne zbog ovog u novinama. Za sebe priča da baš ne voli izlaziti te da mu posao ne ostavlja previše slobodnog vremena. - Ja taj svijet jednostavno prezirem. Ne volim izlaske. Volim čitati knjige i tak. Imam jedno 600, 700 knjiga doma. A i svaki dan dobijem sve vrste novina, pa ih onda volim uspoređivati - otkriva nam Mijo Penić kako provodi svoje "rijetko slobodno vrijeme".

Pročitajte više