Uhićeni sudac sve priznao na ispitivanju, tajno snimljena i Kujundžićeva žena

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

SUDAC Mihael Kovačić, prvookrivljeni u najnovijem USKOK-ovom predmetu zbog korupcije u stečajnim postupcima, na ispitivanju je priznao sva djela koja mu se stavljaju na teret, a riječ je o prilično velikom broju inkriminacija, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

> Odvjetnik: Tatjana Kujundžić nije tražila da je uhićeni sudac progura preko reda

Koja je točno bila formulacija koju je sudac Kovačić koristio na ispitivanju, za sada nije poznato. 

Upravo u ovoj činjenici leži razlog zbog kojeg USKOK za njega, za razliku od ostalih troje okrivljenika, njegove bivše suradnice Aleksandre Mažić, i dvoje stečajnih upravitelja, Branka i Ive Petanjek, nije tražio određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. USKOK je za Kovačića, premda je on prvookrivljeni, tražio istražni zatvor samo zbog opasnosti od ponavljanja djela, što je sudac istrage i prihvatio.

Tajno snimljena i Kujundžićeva žena, tražila da je uhićeni sudac progura preko reda

U istrazi je slučajno snimljena i supruga smijenjenog ministra zdravstva, Tatjana Kujundžić.

Kako doznaje Telegram, USKOK je prošle godine u rujnu, istražujući suca Mihaela Kovačića sa zagrebačkog Trgovačkog suda, tajno snimio razgovor između Tatjane Kujundžić i likvidatora njene tvrtke Zidni vrt d.o.o., Jure Marušića. Dogovarali su kako da, ovaj tjedan uhićeni stečajni sudac Kovačić, predmet njene tvrtke obradi preko reda.

Jure Marušić, koji je vodio likvidaciju firme Tatjane Kujundžić, u tom je trenutku bio pod mjerama tajnog nadzora, odnosno Županijski sud u Zagrebu za njega je bio izdao nalog za tajno praćenje i prisluškivanje. Marušić u finišu ove akcije, u kojoj je sudac Kovačić uhićen s 12 suradnika, nije osumnjičen, već se nalazi na popisu svjedoka.

Htjela na sebe prenijeti nekretninu iz likvidirane tvrtke

Nakon što je tvrtka Zidni vrt 2015. likvidirana, Tatjana Kujundžić htjela je na sebe prenijeti nekretninu koja u tom postupku nije riješena. O tome je, snimljeno je 23. rujna 2020., gospođa Kujundžić telefonski obavijestila Marušića. On se zatim, utvrdio je USKOK, obratio voditeljici Pisarnice suda Aleksandri Mažić, koja je ovih dana uhićena sa sucem Kovačićem.

USKOK navodi da je Aleksandra Mažić sucu Kovačiću neko vrijeme bila i ljubavnica te da je imala značajne ovlasti u kontroli spisa i podnesaka koji su na sud dolazili. Kontrolirala je, tvrde istražitelji, i koji će spisi biti dodijeljeni sucu. O svemu tome su u svom razgovoru čavrljali gospođa Kujundžić i Jure Marušić. Slijedi zatim novi detalj: nakon intervencije Jure Marušića, Aleksandra Mažić stavlja podnesak Tatjane Kujundžić na stol suca Kovačića.

Kako proizlazi iz tajno snimljenih razgovora, sve što je napravila, Aleksandra Mažić javila je povratno Juri Marušiću. Obavijestila ga je i o kasnijem kretanju spisa. 

USKOK nije prijavio Tatjanu Kujundžić

USKOK primjećuje kako su tako Tatjana Kujundžić i Jure Marušić bili upoznati što se sa spisom događa iako ti podaci nisu u tom trenutku bili vidljivi bilo kome van suda. To je i navedeno u USKOK-ovom rješenju o otvaranju istrage protiv Kovačića i ostalih. Te snimke dokaz su bliskog odnosa suca Kovačića i njegove suradnice te načina na koji su manipulirali sa spisima.

Telegram neslužbeno doznaje kako je predsjednik Trgovačkog suda Nino Radić slučaj ponovne likvidacije tvrtke Zidni vrt d.o.o. prošle godine s Kovačića prebacio na drugog suca koji je predmet i dovršio. USKOK nije prijavio Tatjanu Kujundžić, odnosno nije pronašao osnovu za pokretanje kaznenog postupka protiv nje u sklopu ove akcije.

Telegram je kontaktirao i Juru Marušića koji tvrdi da nije učinio ništa sporno. Iako USKOK ima snimke razgovora, on kaže da je “samo napisao dopis da moli za žurnost i to predao u Sudski registar, a ne Kovačiću”.

Pročitajte više