Uhićenja u Dubaiju zbog međunarodnog šverca droge. Pao državljanin BiH, otkrio ga Sky

Ilustracija: Grgo Jelavić/PIXSELL

NA zahtjev nizozemskog javnog tužiteljstva u Dubaiju su uhićena dvojica muškaraca zbog sumnje da su umiješana u veliku međunarodnu trgovinu drogom. Ujedinjenim Arapskim Emiratima bit će upućen zahtjev za izručenje obojice osumnjičenih. Kako doznaje Avaz, jedan od uhićenih ima državljanstvo BiH. Njegov identitet još uvijek nije otkriven.

Uhićenja su dio međunarodne operacije koju koordinira Europol. Osim Nizozemske, uključene su i policijske i pravosudne službe iz Španjolske, Francuske, Belgije, UAE-a i SAD-a. Prilikom uhićenja istražne službe su intenzivno i uspješno surađivale s policijskim snagama Dubaija. U Nizozemskoj pak Nacionalna jedinica i odjel kriminalističke istrage Eenheid Rotterdam provode kaznenu istragu.

Uhićeni su Nizozemci, jedan marokanske, a drugi nacionalnosti BiH

Jedan od osumnjičenih je 37-godišnjak nizozemske i marokanske nacionalnosti. Progoni ga nizozemsko državno tužiteljstvo zbog uvoza tisuća kilograma kokaina u Nizozemsku 2020. i 2021. godine, zatim pranja velikih količina novca, službene korupcije i posjedovanja vatrenog oružja. Istraga o njemu počela je dešifriranim porukama s aplikacije Sky.

Riječ je o teškim kaznenim djelima koja ukazuju na međunarodnu trgovinu drogom uglavnom iz Južne Amerike preko luka Antwerpen i Rotterdam. Uhićeni muškarac je osumnjičen za važnu koordinirajuću ulogu u uvozu kokaina. Bio je pod međunarodnom tjeralicom od travnja 2022. i traže ga sve zemlje članice Interpola.

Drugi osumnjičeni uhićen u Dubaiju je 40-godišnji Nizozemac, koji je i državljanin Bosne i Hercegovine. Protiv njega je pokrenuta i kaznena istraga na osnovu presretnutih Sky poruka.

Kazneni postupak protiv njega vode državni tužitelji. On nije osumnjičen samo za uvoz velikih količina kokaina već i za organizaciju uvoza blizu 8000 kilograma sirovine za proizvodnju amfetamina. Sirovine za proizvodnju droge stizale su preko luke Antwerpen i imale su tvrtku u Nizozemskoj kao krajnju destinaciju.

Uhićeni Nizozemac s putovnicom BiH već je i prije švercao, sumnjaju istražitelji

Osumnjičeni je vjerojatno imao važnu ulogu u uvozu zabranjene robe. To uključuje seriju od približno 1800 kilograma kokaina, koji je uvezen preko luke Hamburg 2020. s odredištem u Nizozemskoj.

Zbog poruka na aplikaciji Sky sumnja se i da je muškarac kao organizator, broker i financijer umiješan u uvoz 739.5 kilograma kokaina iz Durbana u Južnoafričkoj Republici u Rotterdam.

Pročitajte više

 

Pročitajte više