Uhićenja u Hong Kongu na obljetnici prosvjeda na Tiananmenskom trgu

Foto: EPA

POLICIJA Hong Konga priopćila je da je danas privela osam osoba u blizini gradskog parka, od kojih četiri zbog buntovničke namjere i nereda, dok su vlasti pojačale mjere sigurnosti na 34. godišnjicu krvavih događaja prilikom gušenja prodemokratskih prosvjeda na glavnom trgu u Pekingu.

Ograničenja u Hong Kongu ugušila su nekoć najveća bdjenja koja su obilježavala krvavo slamanje prodemokratskih prosvjeda koje je 1989. na glavnom pekinškom trgu provela kineska vojska, ostavljajući gradovima poput Londona, New Yorka, Berlina i Taipeija da očuvaju sjećanje na godišnjicu 4. lipnja.

Diljem svijeta se očekuju komemoracije

Komemoracije se očekuju na najmanje trideset mjesta u Sjevernoj Americi, Europi i Aziji. Osam osoba uhićeno je u blizini parka Victoria, gdje su se godinama nakon 1989. demokratski aktivisti okupljali na godišnjicu prosvjeda na Tiananmenu. Među njima je bio i umjetnik Sanmu Chan, koji je skandirao "ne zaboravite 4. lipnja, Hongkonžani, ne bojte se" dok ga je policija odvodila, pokazuje snimka koju je Reuters imao na uvid.

Policija je priopćila da je osam osoba uhićeno zbog isticanja prosvjednih predmeta uz pobunjeničke riječi, skandiranje i nezakonite radnje. Aktivisti iz Hong Konga kažu da je takva policijska akcija dio široke kineske kampanje za okončanje nemira u gradu kojem su obećane posebne slobode tijekom 50 godina, prema formuli "jedna država, dva sustava", kada ga je bivša kolonijalna sila Britanija predala Kini 1997.

"Iako su prošle 34 godine, bol gubitka nas i dalje muči"

Sigurnost je ove godine znatno pojačana diljem Hong Konga, uz 6000 raspoređenih policajaca, uključujući časnike za suzbijanje nereda i za protuterorizam, priopćila je javna televizija. Visoki dužnosnici upozorili su ljude da se pridržavaju zakona. U Pekingu je Trg Tiananmen bio prepun turista koji su se fotografirali pod budnim okom policije i drugog osoblja, ali bez očitih znakova pojačanih mjera sigurnosti.

Skupina rođaka stradalih pod nazivom Majke Tiananmena rekla je da patnji nema kraja. "Iako su prošle 34 godine, nas, članove obitelji ubijenih, bol gubitka naših najmilijih u toj jednoj noći muči i dalje", navodi se u priopćenju skupine koje je objavila njujorška organizacija Human Rights in China.

Pročitajte više