Uhićenje grčkog igumana optuženog za višemilijunsku prijevaru posvađalo Moskvu i Atenu

UHIĆENJE grčkog starješine manastira Vatopedi, igumana Ephraima koji je optužen za prijevaru s nekretninama tešku više od sto milijuna eura uzrokovalo je pogoršanje odnosa na relaciji Moskva - Atena, prenosi crnogorski portal Analitika.

Od prošlotjednog uhićenja 56-godišnji Ephraim se zbog bolesti nalazio u manastirskoj ćeliji pod nadzorom policije, a sinoć je prebačen u pritvor u kojem će čekati početak suđenja.

Igumana se tereti za višemilijunsku prijevaru države zamjenom bezvrijednog zemljišta manastira Vatopedi za državne posjede i skupe nekretnine u Ateni. Rezultati istrage ukazuju kako je tim ugovorima Grčka oštećena za 138 milijuna eura.

Ephreim odbacuje sve optužbe i trenutno se nalazi u najvećem grčkom zatvoru, a u slučaju da ga se proglasi krivim u njemu bi mogao provesti dugi niz godina, dok je tužiteljstvo pritvor zatražilo zbog težine optužbi i mogućnosti utjecanja na svjedoke.

Ova afera, poznata i pod nazivom "Vistonida" potresla je konzervativnu grčku vladu koja se na čelu zemlje nalazila od 2004. - 2009. godine, a dovela je i do ostavke trojice ministara. Istraga protiv trojice ministara naposljetku je odbačena zbog zastare, a nastavljena je protiv svećenika i ostalih javnih dužnosnika.

Grčka vlada ne želi predavanja o poštivanju ljudskih prava

Uhićenje starješine jednog od najbogatijih grčkih manastira u Rusiji smatraju kršenjem ljudskih prava, a moskovska je patrijaršija zbog ovog "neočekivanog događaja" izrazila veliku zabrinutost.



Kako piše Analitika, vjerski i konzervativni krugovi i u Moskvi i u Ateni burno su reagirali na vijest o igumanovu uhićenju, a došlo je i do razmjene međusobnih optužbi dvaju ministarstva vanjskih poslova. Grčka vlada Moskvi je poručila da joj ne trebaju lekcije o poštivanju ljudskih prava, dok su grčki svećenici zajedno s građanima prosvjedovali ispred zatvora.

Ime "Vistonida" ova je afera dobila po jezeru koje se nalazi u grčkoj prefekturi Ksanti, a uprava manastira tvrdi da ga je na poklon dobila prije gotovo tisuću godina, što država ne priznaje.

Na temelju navodnog vlasništva nad jezerom manastir je kupovao nekretnine, a neke od njih zatim je dalje prodavao po vrlo visokim cijenama. Grčka je taj posao nazvala "prodajom magle".

Pročitajte više