Uhićenjem Skendera razbijen austrijsko-hrvatski lanac krijumčara droge

UHIĆEN Ivana Skendera i šestorice dilera, razbijena je skupina koja je zadnje dvije godine krijumčarila drogu iz Hrvatske prema Austriji, potvrđeno je na današnjoj zajedničkoj konferenciji austrijskog i hrvatskog odjela za droge u Grazu.

Austrijski Savezni odjel za droge izvijestio je o akciji Kobra - Jug u kojoj su prošloga četvrtka, u mjestu St. Veit am Vogau (20-tak kilometara od granice sa Slovenijom), uhićena četvorica iz skupine. Riječ je o hrvatskim državljanima Ivanu Skenderu (42), Milanu (49) i Zdravku Novaku (50) te nizozemskom državljaninu hrvatskog podrijetla Marku Mušteriću (49).

Policija ih je zatekla prilikom primopredaje dva kilograma kokaina, a na akciju se odlučila nakon deset sati provedenih u zasjedi. Skender i ostali zatečeni su na prostoru između crkve i groblja, a zbog "munjevitog napada" nisu pružili otpor.

Istoga dana u Čakovcu je uhićen Vladimir Mikulić (37), za kojega policija smatra da je bio veza između austrijskih i hrvatskih dilera. Naime, policija je tajnim praćenjem i prisluškivanjem telefona pripadnika skupine doznala da droga u Austriju stiže iz Varaždina i Čakovca.

Idućega dana uhićeni su u Grazu i austrijski državljani Peter G. (47) i Erich R. (42), kojega policija drži "šefom austrijske krijumčarske skupine".

"Nakon što je potvrđena sumnja u postojanje krijumčarskog lanca s velikom količinom droge, prikupili smo dodatne informacije i udarili u glavu", rekao je policijski inspektor Werner Gradwohl.

Zaplijenjeni kokain bio je spremljen u 18 papirnatih paketića, a prema policijskoj procjeni vrijedi na narkotržištu oko 400.000 eura. Pronađen je na suvozačkom sjedalu u mercedesu karlovačkih oznaka kojim se Skender dovezao na groblje, na kojem je u tijeku bio sprovod.

Kriminalistička obrada se nastavlja kako bi se utvrdilo postoji li još pripadnika ove kriminalne skupine, a do sada je utvrđeno da je kokain na varaždinsko i čakovečko područje došao iz Nizozemske.

Vladimir Mikulić bit će procesuiran u Hrvatskoj, dok će se protiv ostalih postupak voditi u Austriji, rekao je načelnik Odjela kriminaliteta droga MUP-a Darko Dundović.

Pročitajte više