Uhićeno 11 britanskih neonacista, pripremali su teroristički napad?

Screenshot: Youtube

PROTUTERORISTIČKA policija uhitila je danas 11 muškaraca u Velikoj Britaniji zbog pripadnosti zabranjenoj ekstremno desničarskoj organizaciji National Action (Nacionalna akcija).

Šestorica uhićenih je iz sjeverozapadne Engleske, dvojica iz Zapadnog Yorkshirea, jedan iz Wiltshirea, a još dvojica iz zapadnog Walesa. Uhićeni su uglavnom u dvadesetim godinama, od 22 do 35 godina starosti.

Sumnja na pripremanje terorističkog napada

Kako javlja Telegraph, svi su uhićeni zbog sumnje na pripremanje terorističkog napada, financiranja terorizma i pripadnosti ilegalnoj organizaciji. Jedan od njih, 22-godišnjak iz Lancashirea već se nalazio u zatvoru.

"Pojedinci uključeni u ilegalnu organizaciju koji podržavaju ekstremističke ideologije čine štetu našim zajednicama, ali uz pomoć javnosti i naših partnera učinit ćemo sve da te ljude privedemo pravdi", poručio je pomoćnik policijskog načelnika Russ Jackson. 

Nacionalna akcija, neonacistička organizacija koja predviđa "rasni rat"

Nacionalna akcija je rasistička i neonacistička skupina koja je proglašena terorističkom organizacijom i stavljena izvan zakona od prosinca 2016. Ipak, da je i dalje aktivna, osim posljednjih uhićenja pokazuju i uhićenja četvorice pripadnika britanske vojske ranije ovog mjeseca. 

Nacionalna akcija osnovana je 2013., a vrbuje članove pretežito preko društvenih mreža, ciljajući mlade Britance. Ideologija ove grupe uključuje predviđanje "rasnog rata" u Velikoj Britaniji, a u njenoj literaturi promiču se nasilne akcije protiv etničkih manjina i države. 

Ova grupa je u lipnju prošle godine otvoreno podržala Thomasa Maira, ekstremnog desničara koji je izvršio atentat na laburističku zastupnicu Jo Cox, po svemu sudeći zbog njenog sudjelovanja u kampanji protiv Brexita i pozivanju na primanje izbjeglica iz Sirije u Veliku Britaniju. Podržala je i masakr u gay clubu u Orlandu u SAD-u u kojem je islamistički terorist ubio 50 ljudi. Ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo ju je zbog nezakonitog glorificiranja terorizma.

Pročitajte više