Uhljebljivanje za kraj: HDZ-ova koalicija želi ugurati četiri osobe u Nadzorni odbor Podravke

Foto: FAH

DRŽAVNI ured za upravljanjem državnom imovinom zatražio je dopunu dnevnog reda Glavne skupštine dioničara Podravke, i traže imenovanje četiri nova člana Nadzornog odbora.

Država traži da se opozovu članovi Nadzornog odbora Mato Crkvenac i Ivo Družić, i da se ne produži mandat Milanu Stojanoviću i Ivanu Matovini. Umjesto njih u Nadzorni odbor Podravke trebali bi ući Davor Vašiček, Ivo Grabovac, Mirko Volarević i Anto Bajo.

Vladajući tako u zadnji tren, nakon što je efektivno pala Vlada te izglasano raspuštanje Sabora, pokušavaju preuzeti kontrolu u Podravci. Novi je to pokušaj utjecanja na strukturu Odbora i jačanja pritiska koji bi doveo do rušenja SDP-ovog Zvonimira Mršića, šefa Uprave Podravke. S obzirom na činjenicu da je država manjinski dioničar u Podravci, vladajući tako u Nadzorni odbor pokušavaju plasirati čak 4 od 9 članova.

Domoljubna koalicija se raspala, savez MOST-a i HDZ-a nestao, premijeru je izglasano nepovjerenje, saborska većina više ne postoji, demokratski legitimitet vladajuće garniture ispario, no ništa od toga nije dovoljan razlog da vladajući na odlasku ne bi pokušali uplesti prste u jednu od rijetko uspješnih državnih kompanija.

O intervencijama u Podravku pričalo se i u ožujku

Podsjetimo, još u travnju, nakon što je smijenjena Uprava HAC-ONC-a, na čelu s predsjednicom Uprave Slavicom Grđan te članovima Uprave Krešimirom Kvaternikom i Marijom Cvrlje, pojavile su se informacije o tome kako vladajuća koalicija sprema slične intervencije i u Podravki.

> Rat sa sindikatima ih koštao fotelja: Sutra smjena kompletne Uprave HAC-ONC-a

> Umjesto uspješnih, podobni: Vladajući planiraju smijeniti Upravu Podravke?

No, dok je HAC-ONC gubitaška tvrtka kojoj je bez daljnjega nužno restrukturiranje, nije jasno zbog čega i kojim kriterijima se vladajući vode pri razmatranju odabira novog vodstva koprivničke Podravke, s obzirom na veoma pozitivne rezultate koje je Uprava Podravke, na čelu s Mršićem, ostvarila u zadnje vrijeme.

Podravka je rijedak primjer uspješnog vođenja državne firme, na što ukazuju i nedavno objavljeni podaci o poslovanju Grupe. Podsjetimo, neto dobit Grupe Podravka za 2015. godinu iznosi 398 milijun kuna, što predstavlja značajan rast u odnosu na 2014. godinu, kada je neto dobit iznosila 92,5 milijuna kuna.

Uspješno poslovanje Podravke osjetili su i radnici, koji će dobiti nagradu od po dvije tisuće kuna zbog ostvarene dobiti Grupe, s obzirom na to da je, prema kolektivnom ugovoru između Uprave i sindikata, za radnike propisan stimulativni dio plaće ako kompanija ostvaruje zacrtane planove.

> Drugačija državna firma: Podravka ostvarila rekordnu dobit od 398 milijuna kuna

Predložene i izmjene Statuta Podravke

Uz intervencije po pitanju strukture Nadzornog odbora, predloženo je i da se u Statut Podravke unese odredba prema kojoj predsjednik Uprave ne može osoba kojima nema visoku stručnu spremu i najmanje 15 godina radnog staža, od čega 10 na rukovodećim mjestima u gospodarstvu.

Članovi Uprave, prema novom prijedlogu, moraju imati visoku stručnu spremu i najmanje 10 godina staža, od čega pet u upravljanju.

Pročitajte više