Uhodana pljačka u HAC-u: Blagajnik čak 197 puta uhvaćen u krađi, a niti jednom nije kažnjen

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

O RAZMJERIMA korupcije u Hrvatskim autocestama najbolje govori nevjerojatan podatak koji je doznao HRT - jedan je blagajnik čak 197 puta uhvaćen u nepravilnostima, odnosno krađi, a za to uopće nije sankcioniran.


Upravo je zbog mnogih afera posljednjih godina HAC postao sinonim za izvlačenje državnog novca u privatne džepove. Građani su tako već navikli na razne malverzacije u toj firmi, a najnovija afera pojavila se oko navodne krađe novca iz naplatnih kućica.

Sumnja se da je u svemu sudjelovao cijeli lanac zaposlenika - od blagajnika do srednjeg menadžmenta. Prema anonimnim pismima nekih djelatnika, navodno su bili prisiljeni sudjelovati u krađi, i to u zamjenu za sigurnost svojih radnih mjesta.

Višemilijunske krađe


Upravo je pretvaranje kuna u eure prilikom naplaćivanja cestarine jedan od najčešćih oblika prijevare. Također, događa se da se putnicima naplati dugo putovanje, a u blagajni se prikaže kratko. Također, kako javlja HRT, događa se da djelatnici pri predaji dnevnih utržaka zlorabe službene zaporke.

Koliki će razmjeri najnovije afere biti, odnosno kolika će biti nastala šteta, još se ne zna, ali se može pretpostaviti da se radi o višemilijunskoj krađi, budući da tijekom ljetnih mjeseci u jednoj smjeni kroz jednu naplatnu kućicu prođe u prosjeku oko 800 vozila.

Problem u istrazi mogla bi predstavljati činjenica da ne postoje kamere na svim naplatnim kućicama, npr. na Lučkom nema kamera, a upravo se tamo odvija najveći promet vozila tijekom godine. Drugi problem je činjenica da na naplatnim kućicama još nisu uvedene fiskalne blagajne.

"Uvodimo reda u HAC"

Iz HAC ONC-a dali su samo šturo priopćenje u kojem navode da su u Sektoru naplate cestarine utvrdili nepravilnosti te da je u tijeku 60-ak postupaka za utvrđivanje odgovornosti.

Kontaktirali smo njihovu glasnogovornicu Andreu Haleuš da nam pojasni je li utvrđen manjak u blagajni, za koliko je novca HAC oštećen, međutim nikakve informacije nismo uspjeli doznati.

"Sve je tek u početku, nemamo konkretne odgovore. Naša unutarnja kontrola vodi postupak u slučajevima 60 radnika, a ne 200 kako se navodilo. Ne zna kad će istraga završiti. Ne mogu potvrditi ni da su krali novac niti da su uzimali napojnice", rekla je Haleuš za Index.

Istaknula je kako su sve što su imali reći o tome poslali u priopćenju te da još uvijek nisu ni izračunali o kojem iznosu novca za kojeg se sumnja da je ukraden se uopće radi.

Sindikat brani radnike

S druge strane Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata za Index je poručio kako su ovakav napad iz Uprave HAC-a i očekivali te da je sve to orkestrirano zbog činjenice da su prozvali Upravu za razne nezakonitosti pa se kaže sad osvećuju preko radnika.

"Radnici koje se istražuje nisu imali manjak u blagajnama. Oni su na snimkama video nadzora viđeni kako uzimaju novac, ali to su njihove napojnice koje su oni zaradili svojom ljubaznošću.

HAC-ove afere

HAC se sumnjiči i za nezakonite natječaje za signalne stupiće. Točnije, da ih je umjesto 30 kuna plaćao i do 580 kuna, ali i da su kupili više opreme nego što su naručili i to za 4,5 milijuna kuna.

S braćom Žužul optuženi su i da su ukrali brdo, točnije pogodovali Skladgradnji kako bi se iskopao kamen za Luku Ploče. HAC je time oštećen za više od 58 milijuna kuna.
Velika afera bila je i na odmorištu Mosor, gdje su izgrađeni tri milijuna kuna vrijedni WC-i. Radove na dionici Dugopolje – Ravča, sumnja se, preplaćeni su za 740 milijuna kuna, a optuživani su bili i za primanje mita za zapošljavanje.

Na sve optužbe, poput one da je u njegovih šest ministarskih godina kilometar autoceste poskupio sa 4,25 na 17 milijuna eura, Kalmeta je odgovarao da ne misli dati ostavku jer se ne smatra odgovornim. Tako je i u siječnju 2011. govorio da ne zna ništa o navodno velikim troškovima koje je HAC plaćao izvođačima na autocesti od Dugopolja do Ravče. Kalmetino ime spominjalo se i na suđenju u slučaju Fimi media u rujnu 2012. kada je bivši član uprave HAC-a Milivoj Mikulić posvjedočio na suđenju HDZ-u i Sanaderu da ga je na suradnju s agencijom Fimi medijom uputio tadašnji ministar Kalmeta.

Pročitajte više