Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija i Japan surađuju na razvoju novog borbenog aviona

Foto: EPA

BRITANSKI premijer Rishi Sunak danas bi trebao potvrditi da je dogovorena suradnja između Ujedinjenog Kraljevstva, Italije i Japana na razvoju novog borbenog zrakoplova koji koristi umjetnu inteligenciju. Sunak je uvjeren kako će zajednički projekt triju zemalja stvoriti tisuće radnih mjesta u Velikoj Britaniji i ojačati sigurnosne veze.

Plan je da uključene zemlje razviju borbenog lovca sljedeće generacije, koji bi se trebao početi koristiti sredinom 2030-ih kao zamjena za borbeni zrakoplov Typhoon. Britanski dužnosnici se nadaju da će novi zrakoplov nositi najmodernije oružje. Rad na njegovom razvoju je već u tijeku, a cilj je stvoriti borbenu letjelicu koja će koristiti napredne senzore, pa čak i umjetnu inteligenciju za pomoć pilotu kada je preopterećen ili pod ekstremnim stresom.

Također, zrakoplov bi trebao imati mogućnost letenja bez pilota ako je potrebno te bi mogao ispaljivati hipersonične projektile. Međutim, s obzirom na to da je izgradnja tako složene letjelice izuzetno skupa, Britanci su tražili partnere.

U projekt je prvo uključena Italija, a potom se pridružio i Japan, što je još jedan pokazatelj provedbe britanske strategije izgradnje bliskih odnosa sa saveznicima u indo-pacifičkoj regiji, zabrinut zbog ponašanja Kine.

Britanci očekuju i ekonomsku korist

Ostavljena je mogućnost da se i druge zemlje priključe programu. Francuska, Njemačka i Španjolska već rade zajedno na vlastitom zasebnom dizajnu, isto kao i Sjedinjene Države. Britanci ne očekuju da će ovim projektom profitirati samo u sigurnosnom smislu nego očekuju i ekonomsku korist, piše BBC.

Očekuje se da bi razvoj novog borbenog zrakoplova mogao stvoriti i održati tisuće radnih mjesta u Velikoj Britaniji, ali i otvoriti vrata većem izvozu oružja u budućnosti. Sunak bi prvu fazu programa trebao pokrenuti tijekom današnjeg posjeta RAF-u u Lincolnshireu.

"Sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva, kako danas tako i za buduće generacije, uvijek će biti od najveće važnosti za ovu vladu. Zato moramo ostati na vrhuncu napretka u obrambenoj tehnologiji, nadmašiti i nadmudriti one koji nam žele nauditi", najavio je britanski premijer prije posjeta. 

“Međunarodno partnerstvo koje smo najavili s Italijom i Japanom ima za cilj učiniti upravo to, naglašavajući da su sigurnost euroatlantske i indo-pacifičke regije nedjeljive. Sljedeća generacija borbenih zrakoplova koje dizajniramo zaštitit će nas i naše saveznike širom svijeta iskorištavanjem snage naše obrambene industrije, odnosno stvaranjem radnih mjesta uz spašavanje života", dodao je Sunak. 

Pročitajte više