Ujedinjeno Kraljevstvo u opasnosti od recesije

Foto: EPA

Nekoliko ekonomista upozorilo je da je Velika Britanija krajem prošle godine mogla kliznuti u tehničku recesiju, iako je gospodarstvo u studenom poraslo za 0,3 posto, dok rizik još uvijek postoji, piše Guardian.

Britanija bi bila u tehničkoj recesiji ako bi se rast smanjio u listopadu i prosincu u drugom kvartalu zaredom.

Tehnička recesija bila bi udarac vladi prije izbora, iako nacionalni ured za statistiku tvrdi kako dva mala pada tromjesečnog BDP-a nisu potpuni pad, kao što je ranije navedeno.

Yael Selfin, glavna ekonomistica tvrtke KPMG, kaže kako su "“gospodarski izgledi trenutačno turobni, s potencijalnom tehničkom recesijom u drugoj polovici 2024., osobito s obzirom na očekivani učinak sprječavanja pada industrije u prosincu.

Ipak, čak i ako gospodarstvo uspije izbjeći recesiju, očekuje se da će ostati u području stagnacije.

Nema većeg rasta ni u ovoj godini

Richard Carter, voditelj u tvrtki Quilter Cheviot, kaže da je UK i dalje na rubu recesije, jer visoke kamatne stope pogađaju rast:

“Gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva poraslo je za skromnih pozitivnih 0,3 % na mjesečnoj razini u studenom, u odnosu na neočekivano smanjenje od 0,3 % zabilježeno u listopadu. Ovo povećanje u studenom dovoljno je da se gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva vrati na ravnomjeran rast tijekom ova dva mjeseca, ali ostavlja jako veliki pritisak na brojke za prosinac". Kaže da bi čak i blagi pad rezultirao ulaskom Ujedinjenog Kraljevstva u tehničku recesiju zbog pada BDP-a u trećem kvartalu 2023.

"Brojke pokazuju koliko je nesigurna situacija za britansko gospodarstvo i stvara se još veći pritisak na centralnu banku da smanji kamatne stope".

Suren Thiru, direktor ekonomije u ICAEW-u, kaže da sve više raste argument za skoro smanjenje britanskih kamatnih stopa, dok se gospodarstvo pokušava oporaviti.

“Oporavak u studenom možda nije bio dovoljan da spriječi malu tehničku recesiju na kraju 2023., pri čemu su pad troškova života i visoki troškovi zaduživanja vjerojatno ograničili proizvodnju u prosincu".

“Ujedinjeno Kraljevstvo se suočava s izrazito teškom 2024. s odgođenim učinkom prethodnih povećanja kamatnih stopa, slabijom potražnjom potrošača i umjereno višom nezaposlenošću koja će vjerojatno ugušiti gospodarsku aktivnost, unatoč poticaju niže inflacije.

Teško je prognozirati hoće li ili neće britansko gospodarstvo ući u recesiju, no jasno je da nema previše pozitivnih naznaka za godinu pred nama.


Pročitajte više