UK upozorava turiste u Hrvatskoj na seksualne napade: Snimite unutrašnjost taksija

Foto: Pixsell/Ivana Ivanovic

Britansko ministarstvo vanjskih poslova prije nekoliko dana ažuriralo je upozorenja i savjete svojim državljanima koji putuju u Hrvatsku, posebno ističući rizik od seksualnih napada u taksijima. Prema njihovim informacijama, postoji više izvještaja o napadima u taksijima.

Što točno savjetuju?

Na službenim stranicama britanskog ministarstva vanjskih poslova stoji: "Postoje izvješća o napadima i seksualnim napadima u taksijima ili Uberima u Hrvatskoj. Kako biste smanjili rizik i pomogli u sprječavanju potencijalnih napada, možete poduzeti sljedeće mjere:

- slikajte unutrašnjost taksija, posebno dio gdje je vidljiv broj vozila, te tu sliku pošaljite prijatelju ili nekoj drugoj osobi

- podijelite status vožnje na Uberovoj aplikaciji

- nazovite nekoga tijekom vožnje i obavijestite ga o tome u kojem ste taksiju i kuda idete."

Britanka optužila taksista u Splitu da ju je silovao

Ujedinjeno Kraljevstvo, podsjetimo, redovito izdaje sigurnosne preporuke i savjete za putovanja u druge države, a mnogi britanski turisti prije putovanja konzultiraju te preporuke. Ovaj put je preporuka izdana, po svemu sudeći, zbog nedavnih izvještaja o seksualnim napadima na britanske turistkinje u taksijima u Hrvatskoj.

Posljednji zabilježeni incident dogodio se krajem srpnja kada je splitska policija privela 23-godišnjeg taksista kojeg je britanska turistkinja optužila da ju je silovao. Osumnjičeni tvrdi da je odnos bio dobrovoljan, dok je žrtva izjavila da je bila pijana i da nije pristala na seks, dodavši da ju je taksist iskoristio.

Državno odvjetništvo nije tražilo istražni zatvor, ali je osumnjičenom odredilo mjeru opreza, zabranivši mu kontakt s oštećenom i njezinom prijateljicom. Britanka je nakon prijave napustila Hrvatsku.

Pročitajte više