Ukinuta zabrana rada trgovina blagdanima, iz Stožera je nikada nisu ni objasnili

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

NACIONALNI stožer civilne zaštite danas je donio tri odluke.

Riječ je o Odluci o izmjeni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, Odluci o načinu organizacije javnog prometa za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 te Odluci o izmjeni Odluke o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19

Potonjom je ukinuta zabrana rada trgovina blagdanima i praznicima. 

"To znači da je omogućeno uspostavljanje radnog vremena kao i prije proglašene epidemije bolesti COVID-19, ali i dalje uz obveznu primjenu protuepidemijskih mjera i pridržavanje svih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo", priopćili su iz Stožera. 

Drugim dvjema odlukama produžen je postojeći režim prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske do 30. lipnja 2020. godine, omogućena je uspostava željezničkog i cestovnog međunarodnog javnog prometa uz pridržavanje preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nikada nisu objasnili zašto su uopće ostavili zabranu za Dan državnosti i Tijelovo, sad su je ukinuli uoči Dana antifašističke borbe

Stožer, inače, nikada nije objasnio zašto je odluka o zabrani rada blagdanima i praznicima uopće ostavljena nakon što je ukinuta ona o zabrani rada nedjeljom.

Krajem svibnja je, naime, Stožer iz svoje odluke o zabrani rada od 24. travnja izbrisao riječ "nedjelja", ali je, zanimljivo, ostavio zabranu rada blagdanima i praznicima. Valja podsjetiti i da je Stožer odluku o zabrani rada nedjeljom (koja je u međuvremenu nestala iz odluke) i praznicima pravdao epidemiološkim razlozima. 

Kakva to posebna epidemiološka opasnost od virusa kojeg u Hrvatskoj praktički više i nema prijeti na dane hrvatskih svetkovina, iz Stožera nisu objasnili. Ako je i nakon ukidanja zabrane rada nedjeljom za ovakvu odluku Stožer našao epidemiološke razloge, to bi vjerojatno značilo da su iz Stožera zaključili da je virus počeo napadati samo blagdanima.

No, ako ipak nije utvrđeno da se virus u Hrvatskoj pojačano širi blagdanima ili da je u zemlji s 15-ak aktivnih slučajeva korone iz nekog drugog razloga potreban poseban epidemiološki režim praznicima, postavlja se pitanje je li riječ o zloupotrebi kojom vlada uoči izbora koristi svoj Stožer da bi na snazi ostavila zabrane koje bi inače morale proći sabor, što je u ovom trenutku nemoguće, a ne treba zaboraviti ni da je Ustavni sud već rušio zabrane rada nedjeljom i praznicima. 

Zabranu rada praznicima, kao uostalom i nedjeljom, vlast, koja god to bila, može pokušati donijeti, no ako za to nema epidemioloških razloga, za to postoji sasvim jasna procedura, a ona uključuje izglasavanje takve odluke u saboru koji je sada raspušten. 

Index od Nacionalnog stožera civilne zaštite, unatoč pokušajima, prošle srijede, dan uoči Tijelova, nije uspio dobiti objašnjenje zašto je zabrana rada trgovinama u vrijeme gospodarske krize koja je stigla s koronakrizom i dalje na snazi praznicima. 

Objašnjenje nije dao ni Krunoslav Capak tijekom svog gostovanja na televiziji prošloga petka. 

No jasno je da je zabrana, koja je iskorištena kako se ne bi radilo na Dan državnosti i na Tijelovo, sada ukinuta uoči Dana antifašističke borbe. 

Pročitajte više