Ukleto kormilo: Pomorskim policajcima novo suđenje za jastoge i gorivo

Foto: vsrh.hr

NEMA sreće s nekad razvikanim slučajem Kormilo iniciranim 2009. godine uhićenjem veće skupine pomorskih policajaca koje su osumnjičili za krađu goriva i jastoga koji su trebali biti vraćeni u more. 

Vrhovni sud srušio je nepravomoćnu presudu suca Slavka Lozine koji je u veljači prošle godine dio policajaca osudio, a dio oslobodio. Zaključeno je kako su osnovane žalbe obrane i USKOK-a te da je ostvarena bitna povreda odredaba kaznenog postupka.

Ukratko, prema stajalištu Vrhovnog suda, Lozina nije označio jasne i logične razloge na kojima zasniva osuđujući dio presude. Propustio je označiti dokaze iz kojih proizlazi zaključak da su okrivljenici počinili kazneno djelo, a nije obrazloženo ni na osnovu kojih je odlučujućih činjenica tako zaključeno.

Kontradiktornosti i nejasnoće

Za Miroslava Slavića tako nisu navedeni razlozi o odlučujućim činjenicama, za Igora Sarađena nije obrazloženo o kakvim se kontradiktornostima u obranama radi, za Zdravka Rogošića ne može se ispitati presuda te je ostalo nejasno na temelju kojih dokaza proizlazi da jastozi nisu vraćeni u more. Vrhovni sud je naveo da je nejasnoći pridonijelo i oslobađanje optuženika od optužbe da bi jastoge zadržali za sebe.

Nisu mogli razabrati jesu li Robert Kotarac i Tonči Jusić oslobođeni jer djelo nije kazneno djelo ili nije dokazano da je djelo počinjeno.

Slavić, zapovjednik policijskih plovila Hitri i Sveti Mihovil, osuđen je zajedno s ostatkom posade zbog neistinitog zapisnika da su jastozi, nađeni kod ribara u lastovskom akvatoriju, vraćeni u more. Slavić je oslobođen optužbe za krađu goriva, Lozina je naveo da nije bilo nikakvih dokaza.

Pročitajte više