Ukrajina u prvom valu dobiva 120 do 140 tenkova, najavio je ministar

Ilustracija: EPA

UKRAJINA će u prvom valu dobiti 120 do 140 zapadnih tenkova od koalicije dvanaest zemalja, objavio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. Zapadne zemlje obećale su ovog mjeseca tenkove Kijevu kako bi se obranio od očekivane ruske ofenzive na istoku Ukrajine.

"Tenkovska koalicija sada ima dvanaest članica. Mogu reći da će u prvom valu ukrajinska vojska dobiti između 120 i 140 zapadnih tenkova", rekao je Kuleba na online brifingu. Dodao je da se radi o njemačkim tenkovima Leopard 2, britanskim Challengerima 2 i američkim M1 Abramsima, te da Ukrajina računa i na to da će se postići dogovor o francuskim tenkovima Leclerc.

Ukrajina nastavlja raditi na širenju tenkovske koalicije

Kuleba nije naveo rokove isporuke. Obuka za upravljanje tenkovima također zahtijeva određeno vrijeme. Ministar je rekao da Kijev diskretno radi na tome da još zemalja pošalje tenkove. "Nastavljamo raditi na proširenju tenkovske koalicije i na tome da one zemlje koje su ih već obećale povećaju svoj doprinos", izjavio je.

Kijev planira golemu protuofenzivu kako bi vratio teritorij na jugu i na istoku zemlje koji je osvojila Rusija. SAD je savjetovao Ukrajini da ne pokreće napade dok zapadna vojna pomoć ne stigne u zemlju.

Pročitajte više