Baltičke zemlje bojkotiraju sastanak OESS-a. "Rusija će dobiti priliku za propagandu"

Ukrajina, Litva, Latvija i Estonija odlučile su bojkotirati sastanak Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Skoplju zbog odluke da se ruskom ministru vanjskih poslova dopusti da sudjeluje. Planirano sudjelovanje Sergeja Lavrova na sastanku pružit će Moskvi priliku za propagandu i "riskira legitimizirati agresora Rusiju kao legitimnog člana naše zajednice slobodnih nacija", rekli su ministri vanjskih poslova Litve, Latvije i Estonije.

Ukrajina je također u utorak objavila da će njezin ministar bojkotirati sastanak OESS-a u Sjevernoj Makedoniji ovaj tjedan jer na sastanku namjerava sudjelovati ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prvi put u 21-mjesečnoj invaziji na Ukrajinu.

Lavrov: Neke zemlje su zatražile sastanke sa mnom

Rusija je zlorabila pravila o konsenzusu u organizaciji, pribjegla "ucjenama i otvorenim prijetnjama" i drži troje ukrajinskih predstavnika pri OESS-u u zatvoru 500 dana, objavio je na Facebooku Oleh Nikolenko, glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.

Lavrov je rekao da će sudjelovati na sastanku ministara vanjskih poslova OESS-a ako mu Bugarska otvori zračni prostor. Rekao je da su neke zapadne zemlje zatražile sastanke s njim. Bugarski zračni prostor zatvoren je za ruske zrakoplove u sklopu europskih sankcija protiv Rusije zbog rata u Ukrajini. 

Sastanak OESS-a, koji ima 57 članova, održat će se 30. studenoga i 1. prosinca u Skoplju. Rusija optužuje Zapad da potkopava OESS "nerazboritim proširenjem" NATO-a.

Pročitajte više