Ukrajina i Moldavija službeno otvorile pristupne pregovore s EU

Foto: EPA

Ukrajina i Moldavija danas su u Luxembourgu službeno započele pristupne pregovore s Europskom unijom na dvije odvojene međuvladine konferencije o pristupanju.

Prve međuvladine konferencije o pristupanju uslijedile su nakon odluke Europskog vijeća iz prosinca prošle godine i nakon usvajanja pregovaračkih okvira prošli tjedan.

Pregovore je najprije otvorila Ukrajina, a odmah nakon nje Moldavija.

Belgijska ministrica: Ovo je povijesni dan za Ukrajinu i EU

Europsku stranu na međuvladinoj konferenciji predstavljali su belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib i povjerenik za proširenje Oliver Varheleyi.

"Ovo je povijesni dan za Ukrajinu i za EU. Pregovori koje danas otvaramo bit će strogi i zahtjevni", rekla je belgijska ministrica, dodajući kako je uvjerena da će Ukrajina, uz odlučnost i privrženost, uspješno okončati pristupni proces.

"Budućnost Ukrajine i njezinih građana je EU", rekla je.

Von der Leyen: Jako je dobra vijest da EU danas otvara pregovore s Ukrajinom i Moldavijom

Otvaranje pregovora pozdravila je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Jako je dobra vijest da Europska unija danas otvara pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom", rekla je Von der Leyen u videoporuci.

EK pozvana da nastavi analizirati usklađenost Ukrajine i Moldavije s europskim standardima

Vijeće EU pozvalo je Komisiju da nastavi analizirati stupanj usklađenosti Ukrajine i Moldavije s europskim standardima i identificira pitanja koja će se najvjerojatnije pojaviti u pregovorima, počevši od temeljnog klastera koji se odnosi na pravosuđe i unutarnje poslove, koji se prema metodologiji pregovora prvi otvara, a zadnji zatvara.

Belgijsko predsjedništvo Vijećem EU uspjelo je u svojoj namjeri da otvori pregovore do kraja svoga mandata, a prije nego što predsjedanje preuzme Mađarska, koja, najblaže rečeno, ne gleda blagonaklono na približavanje Ukrajine EU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.