Ukrajina je doživjela jedan od najtežih dana u ratu

Foto: Profimedia

Ukrajina je jučer osigurala novu vojnu pomoć od SAD-a, ali dobre vijesti za Kijev zasjenila su višestruka ruska napredovanja diljem prve linije bojišta.

Washington će dati Kijevu dodatne dvije milijarde dolara za financiranje vojske, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken na tiskovnoj konferenciji s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom. Dio sredstava ići će u razvoj ukrajinske domaće vojne proizvodnje, rekao je Blinken.

Krajem travnja američki zakonodavci izglasali su novi paket vojne pomoći Ukrajini nakon dugih mjeseci političkih sukoba. Predsjednik Joe Biden tada je najavio pomoć od milijardu dolara "kako bi se hitno zadovoljile kritične sigurnosne i obrambene potrebe Ukrajine", nakon čega je prošli tjedan uslijedio još jedan paket vrijedan 400 milijuna dolara.

Američka pomoć, uključujući više od 60 milijardi dolara odobrenih prošlog mjeseca, dolazi u kritičnom trenutku za Ukrajinu, rekao je Blinken. "Požurujemo sa streljivom, oklopnim vozilima, projektilima, protuzračnom obranom", dodao je. Obećana američka pomoć već stiže do ukrajinskih vojnika, objavio je Pentagon.

Novi ratni front

Rusija je otvorila novi front napadajući preko granice ukrajinsku sjeveroistočnu regiju Harkiv. Cilj je razvući snage Kijeva, kažu ukrajinski dužnosnici i zapadni analitičari. Kijev, koji se već bori s umorom i oskudnim zalihama streljiva, požurio je premjestiti trupe i oružje s istočnih i južnih linija fronta dalje na sjever.

Rusija je jučer priopćila da su njezine snage preuzele još dva sela sjeverno od drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkiva. Zauzeta su naselja Hliboke i Lukjanci, stoji u priopćenju Moskve. 

Ukrajina je kasno u utorak rekla da je povukla dio svojih vojnika s položaja u pograničnom gradu Vovčansku. U ažuriranom priopćenju jučer poslijepodne Glavni stožer rekao je da su njegove snage "djelomično protjerale" ruske borce iz Vovčanska. Dmitro Lazutkin, glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane, rekao je da su male skupine ruskog pješaštva ušle u naselje i pokušavaju uspostaviti "uporište" na sjeveru grada.

Rusi tvrde da su zauzeli Robotine

Rusko ministarstvo obrane tada je priopćilo da su njegove snage zauzele Robotine, jedno od nekoliko sela u južnoj regiji Zaporižja koje je Kijev vratio u protuofenzivi 2023. godine.

Ukrajinska vojska priopćila je da Rusija pokušava napredovati oko Robotina, a od početka dana u blizini naselja dogodilo se 15 "borbenih sukoba".

Ipak, ukrajinska vojska također je jučer poslijepodne po lokalnom vremenu izvijestila da se najveći dio najžešćih borbi odvija u istočnoj regiji Donjecka, zapadno od bivšeg ukrajinskog uporišta Avdijivke.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otkazao je predstojeće međunarodne posjete.

Ukrajinski čelnik "naložio je da se svi međunarodni događaji koji uključuju njega i planirani su za nadolazeće dane odgode i da se usklade novi datumi", rekao je glasnogovornik Sergij Nikiforov. Očekivalo se da će Zelenski ovaj tjedan otputovati u Španjolsku i Portugal.

Pročitajte više