Ukrajina u najtežoj situaciji od početka rata: "Rusija želi samo jedno"

Foto: Profimedia

Ukrajina se suočava s možda najtežim danima od početka ruske invazije. Čini se da je protuofenziva zaustavljena, a SAD i EU imaju poteškoća dogovoriti nastavak financijske potpore i isporuke oružja.

Pozornost svijeta zaokuplja rat između Izraela i Gaze. Nakon što je paket pomoći iz SAD-a zapeo u širim raspravama u Kongresu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je kako Moskva čeka da SAD i Europa pokažu slabost, piše BBC.

Zelenski: Rusija se nada da će iduće godine doći do kolapsa konsolidacije slobodnog svijeta

"Rusija se nada samo jednoj stvari - da će sljedeće godine doći do kolapsa konsolidacije slobodnog svijeta", rekao je Zelenski na videokonferenciji čelnika skupine G7.

Američki predsjednik Joe Biden apelirao je na Kongres da "učini pravu stvar", "Ovo ne može čekati", rekao je. U Kijevu su dužnosnici pozitivni i osjeća se javni prkos, ali postoji i mračnije raspoloženje.

Ukrajinka: Treba nam pomoć iz inozemstva, jako nam je teško

"Povjerenje u pobjedu danas je slabije nego što je bilo prije godinu dana", kaže Irina, koja se sa suprugom Oleksandrom našla na Kontraktova trgu u glavnom gradu Ukrajine. Irina počinje plakati prisjećajući se života prije ruske invazije.

"Šetamo ovim trgom i prisjećamo se kako smo prije nekoliko godina ovdje slavili Novu godinu, ovdje je svirao simfonijski orkestar i bilo je tako lijepo. Jako bismo voljeli da se to vrati u naše živote i da Ukrajina pobijedi. Stvarno nam treba pomoć iz inozemstva jer nam je jako teško", kaže Irina za BBC.

Republikanci će glasati protiv?

Predsjednik Zelenski iznenada je jučer otkazao virtualni sastanak s američkim kongresnicima. Službeni razlog nije naveden, ali otkazivanje se dogodilo uoči mogućeg glasanja u Senatu o paketu pomoći za koji se sada čini da je osuđen na propast.

Troškovi od 105 milijardi dolara uključuju 61 milijardu dolara za Ukrajinu i ostatak za Izrael, Tajvan i južnu granicu SAD-a. No čini se da će republikanci glasati protiv toga nakon što je na sastanku na kojem je Zelenski trebao sudjelovati putem videoveze došlo do prepirke oko graničnih mjera. Nekoliko zastupnika izašlo je iz prostorije.

Ukrajinska veleposlanica u SAD-u Oksana Makarova inzistirala je na tome da i dalje ima razloga za oprezni optimizam priznavši: "Još uvijek nismo tamo gdje bismo željeli biti."

Orban zaprijetio vetom

Istodobno SAD najavljuje dodatnih 175 milijuna dolara oružja i opreme za Ukrajinu iz postojećih izvora. Planovi Europske unije da pošalju 50 milijardi eura ekonomske pomoći i započnu službene pregovore da se Ukrajina jednog dana pridruži Uniji također su upitni.

"Sve je u opasnosti", rekao je jedan diplomat u Bruxellesu. Mađarski premijer Viktor Orban zaprijetio je ulaganjem veta na prijedloge uoči summita idućeg tjedna. Orban je zadržao bilateralne veze s ruskim predsjednikom Putinom i kaže da je "vrlo dvojbeno" da će Ukrajina pobijediti Rusiju čak i ako Europa pošalje dodatnu pomoć.

"Naravno da nam treba potpora, mi štitimo cijelu Europu. Treba nam više oružja jer nam djeca ginu", rekla je Tetjana, koja se rasplakala dok je za BBC govorila kako njezin sin služi na prvoj crti.

Ukrajinski oporbenjak: Jedina osoba koja ima koristi od ovoga što se sada događa je Putin

Prepirke i kompromisi dio su svakog političkog sustava, ali postaje sve teže dobiti potporu Zapada, priznaje ukrajinski oporbeni zastupnik Oleksij Gončarenko.

On je član parlamentarne skupine prijateljstva SAD-a i Ukrajine i bio je u Washingtonu na sastanku s kongresnicima i dužnosnicima američke vlade. Iako vjeruje da je potpora Ukrajini i dalje snažna, upozorava da je mučno čekanje na novu pomoć štetno.

"Kada je Zapad govorio da će biti uz Ukrajinu koliko god treba, je li mislio na dvije godine? Jesu li dvije godine onoliko koliko je potrebno? Jedina osoba koja ima koristi od ovoga što se sada događa je Putin", objašnjava Gončarenko.

Obrambeni analitičar: Kad započne stvarna akcija, možete zaboraviti na svaki dobar plan

Postojalo je veliko iščekivanje uoči ukrajinske protuofenzive, koja je konačno započela u lipnju. Ali sada se već provode beskrajne analize o tome zašto su ukrajinski napori propali. Analitičari ukazuju na probleme kao što su nedostatak zračne potpore, pogrešne strateške procjene i jako ojačana ruska obrana.

"Kad započne stvarna akcija, možete zaboraviti na svaki dobar plan", kaže obrambeni analitičar Oleksandr Musijenko iz kijevskog Centra za vojne i pravne studije. Iako smatra da se protuofenziva bliži kraju, bit će važno ne dopustiti da se Rusi "odmaraju" ove zime.

Dalekometni udari na okupirani teritorij i lokalizirane ofenzivne operacije moraju se nastaviti, smatra Musijenko dok se Ukrajina priprema za novu ofenzivu sljedeće godine.

"Čak i u ovim teškim vremenima imamo šanse. Pogotovo kad stigne još oružja. Trebaju nam projektili dugog dometa, bespilotne letjelice i više topničkih granata", kaže Musijenko za BBC.

Napetosti između Zelenskog i vrhovnog generala Zalužnog

Rusija je uvijek imala vrijeme na svojoj strani, kao i ogroman resurs ljudstva kojem Ukrajina nikad neće moći parirati. U Kijevu su zabilježene napetosti između predsjednika Zelenskog i njegovog vrhovnog generala Valerija Zalužnog, koji je prošlog mjeseca rekao za The Economist da je rat u pat-poziciji.

Ali Ukrajina je i dalje spremna na borbu jer je za Ukrajince ovaj rat egzistencijalan i postoji pritisak da se potakne domaća proizvodnja oružja. Međutim, nema sumnje da su oružje i sredstva od partnera iz inozemstva još uvijek ključni.

"Za odlučujuću pobjedu potrebna nam je sveobuhvatna, hitna podrška! Uvjereni smo da SAD i EU jasno vide stvari i da će moći prevladati svoje razlike", izjavio je Oleksandr Vasjuk, ukrajinski parlamentarni zastupnik i član stranke predsjednika Zelenskog.

Kijevski umirovljenik Volodimir, s kojim je razgovarao BBC, također je zauzeo čvrst ton kada je rekao: "Zlo mora biti uništeno. Trebali bi to shvatiti u SAD-u, u EU i u cijelom svijetu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.