Ukrajina: Male nade u spas petorice nestalih rudara

PRIPADNICI spasilačkih ekipa smatraju da su iznimno mali izgledi da će petorica rudara koji se od ponedjeljka smatraju nestalima nakon eksplozije plina u rudniku ugljena u istočnoj Ukrajini biti pronađeni živi.

Eksplozija se dogodila u ponedjeljak u rudniku Krasnolimanska u mjestu Rodinske, četrdesetak kilometara sjeverno od grada Donjecka, na dubini od 997 metara. U trenutku eksplozije u rudniku je bilo 48 rudara. Pronađeno je 31 tijelo, petorica se rudara smatraju nestalima, a njih 12 se uspjelo spasiti. Ukrajinski predsjednik Leonid Kučma proglasio je dvodnevnu nacionalnu žalost.

Ukrajinsko javno tužiteljstvo otvorilo je u utorak istragu o uzrocima nesreće, koja je, kako se pretpostavlja povezana s "nepoštivanjem sigurnosnih propisa".

Zbog nedostatnih financijskih sredstava koja se izdvajaju za opremu ukrajinskih rudnika oni se smatraju najopasnijima u svijetu. Prošle je godine u raznim nesrećama u ukrajinskim rudnicima poginulo više od 250 rudara, a od početka ove godine poginulo ih je oko stotinu.

Pročitajte više