Ukrajina: Mi smo raznijeli vlakove na mostu i u najdužem tunelu duboko u Rusiji

Foto: Ukrajinski dužnosnik/BBC

Ukrajinska sigurnosna služba digla je u zrak željezničku vezu duboko u Rusiji, rekao je visoki dužnosnik za BBC.

Navodi se da su se uzastopne eksplozije dogodile u vlakovima u trenucima dok su vozili kroz tunel, a zatim na mostu na dalekom istoku Rusije.

Rusija je navodno započela istragu o "kaznenom slučaju terorizma" nakon napada na liniju Baikal Amur koja vodi do granice s Kinom.

Ukrajinski izvori rekli su da je namjera bila "onesposobiti" važan dio infrastrukture koji Rusi ponekad koriste u vojne svrhe.

S 15 km, Severnomujski je najduži željeznički tunel u Rusiji i nalazi se u regiji Burjatia, sjeverno od Mongolije.

"Rusi su napravili točno ono što je SBU htjela"

Visoki ukrajinski dužnosnik rekao je za BBC da je teretni vlak zapravo eksplodirao u tunelu.

Rusi su tada upali u zamku i okrenuli se korištenju alternativne rute mosta, rekao je dužnosnik. "To je upravo ono na što je SBU (Služba sigurnosti Ukrajine, op.a.) računala", dodao je. 

"Tijekom prolaska vlaka na ovom visokom mostu visokom 35 metara eksplodirale su eksplozivne naprave postavljene u njemu."

Druga eksplozija nije bila potvrđena, iako je ruski telegram kanal Baza izvijestio da je drugi vlak kasnije dignut u zrak na istom području.

Čini se da su se eksplozije dogodile u srijedu i četvrtak, bez poznatih žrtava. Prema izvješćima, eksplozije su oštetile spremnike goriva i željezničke pruge. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.