Ukrajina očajnički želi njemačke Tauruse. Što je to?

Foto: Profimedia

Ukrajina već mjesecima pokušava nagovoriti njemačku vladu da joj pošalje moćne dalekometne krstareće rakete tipa Taurus.

Krstareće rakete Taurus KEPD-350 smatra se jednim od najmodernijih oružja njemačke vojske Bundeswehra. Te rakete duge pet metara i teške 1400 kilograma lansiraju borbeni zrakoplovi, imaju mlazni pogon i samostalno pronalaze cilj na Zemlji koji im je zadan, piše Deutsche Welle.

Kreću se brzinom do 1170 kilometara na sat, dakle, nešto manjom od brzine zvuka, lete na visini od oko 35 metara i zato ih neprijateljski radar teško može otkriti. Domet im je do 500 kilometara. To znači da zrakoplov koji ih izbacuje ne mora nužno ulaziti u neprijateljski zračni prostor, nego može iz daljine napadati neprijateljske ciljeve.

Za kakve ciljeve se upotrebljava Taurus?

Ratno zrakoplovstvo govori o "ciljevima velike važnosti", kao što su bunkeri ili zapovjedna mjesta s kojih se upravlja neprijateljskim postrojbama. Taurus je u stanju probiti i više zidova od armiranog betona. U tu svrhu raketa se kratko prije cilja podigne više u zrak i onda se okomito obrušava na cilj velikom kinetičkom energijom.

Prije nego što stvarna bojna glava eksplodira, druga eksplozija probija rupu u zidu bunkera. Kroz tu rupu onda ulazi 400 kilograma težak takozvani metalni penetrator, koji senzorima ispituje koliki otpor još mora svladati. Tako Taurus može probiti i više katova bunkera prije nego što eksplodira bojna glava.

Kako Taurus pronalazi cilj?

Taurus koristi više međusobno neovisnih navigacijskih sustava kako bi letio prema zacrtanom cilju. Satelitski sustav za određivanje položaja na Zemlji GPS zaštićen je od mogućih pokušaja ometanja. Drugi sustav koji koristi Taurus provjerava konfiguraciju tla i uspoređuje te podatke s ranije memoriranim podacima.

Pomoću videosenzora Taurus se može orijentirati i prema mostovima, rijekama ili križanjima cesta. Osim toga, Taurus može odrediti svoju poziciju tako što stalno mjeri vlastito kretanje.

Kako bi ukrajinska vojska koristila Taurus?

Krstarećim raketama Taurus ukrajinska vojska mogla bi napasti ruske položaje daleko iza prve crte bojišta. To bi joj omogućilo uništavanje opskrbnih putova ili zapovjednih centrala ruskih napadača. Ukrajina bi tako mogla napasti i ciljeve na Krimu, koji je pod ruskom okupacijom, što bi bilo presudno za vraćanje vlastitog teritorija.

Velika Britanija i Francuska već isporučuju Ukrajini svoje krstareće rakete Storm Shadow i Scalp, koje su slične, ali imaju manji domet, a navodno nisu ni tako precizne kao Taurus.

Zašto savezna vlada odugovlači s isporukom Taurusa?

Ukrajina bi raketama Taurus mogla napasti ciljeve i daleko na ruskom teritoriju. To savezna vlada želi izbjeći jer strahuje od daljnje eskalacije rata. Osobito se savezni kancelar Olaf Scholz zato protivio isporuci Taurusa. Moskva je u više navrata upozoravala da se Ukrajini ne isporučuju rakete Taurus ili američke ATACMS, ali istovremeno ona koristi rakete velikog dometa kako bi napadala ukrajinske gradove.

Iz stranaka vladajuće koalicije, kao i iz dijelova oporbe, sve češće se čuju zahtjevi da se Ukrajini isporuče rakete Taurus. Tvrdi se da se samo tim raketama Ukrajina može obraniti od ruskih napada.

Koliko brzo bi Njemačka mogla isporučiti Taurus?

Od oko 600 raketa Taurus, koje ima Bundeswehr, između 150 i 300 je vjerojatno spremno za uporabu, a ostale bi najprije morale biti pripremljene za to. Cijena jedne rakete je oko milijun eura. Prije toga bi krstareće rakete Taurus, koje je razvio koncern MBDA, morale biti prilagođene za borbene zrakoplove ukrajinske vojske. Rakete Taurus, koje ima Bundeswehr, prilagođene su za zrakoplove tipa Tornado i Eurofighter.

Pročitajte više