Ukrajina potpisala mirovni sporazum sa zemljama jugoistočne Azije

Foto: EPA

UKRAJINA je potpisala mirovni sporazum sa zemljama jugoistočne Azije. Sporazum je simboličnog značaja, ali njegovo potpisivanje dogodilo se u povoljnom trenutku jer Ukrajina traži sve više potpore u borbi protiv Rusije, prenosi Al Jazeera. Ukrajinski ministar vanjskih poslova sporazum je potpisao danas na godišnjem sastanku Udruge država jugoistočne Azije (ASEAN) u glavnom gradu Kambodže Phnom Penhu. Ovim sporazumom potpisnici su se obvezali na "poštovanje neovisnosti, suverenosti, jednakosti i teritorijalnog integriteta svih supotpisnica".

No iako su Ukrajinu pozvali da potpiše ovaj sporazum, neke od država usprotivile su se tome da se predsjednik Zelenski okupljenima na sastanku javi putem videopoziva. Zemlje članice ASEAN-a bile su rezervirane po pitanju zauzimanja stava o Rusiji. One su osudile oružani sukob, ali su izbjegavale za njega okriviti Moskvu.

Osam od deset zemalja članica glasalo je za osudu ruske agresije, dok su bliski ruski suradnici Vijetnam i Laos odbili glasati. Ostale zemlje članice ASEAN-a su Bruneji, Kambodža, Indonezija, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur i Tajland. Vođe Mjanmara trenutno ne smiju sudjelovati u sastancima ASEAN-a zbog svakodnevnog nasilja koje se u toj zemlji događa od ustanka u veljači 2021.

Što se tiče stava prema Rusiji, najžešći je zauzeo Singapur, koji je Rusiji odmah uveo sankcije. Treba spomenuti i premijera Kambodže Hun Sena koji je podržao Ukrajinu. "Kambodža se protivi agresiji, prijetnjama ili korištenju sile protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta nezavisne države. Ne priznajemo aneksiju ili odcjepljivanje teritorija od strane drugih zemalja", rekao je Hun Sen Zelenskom u telefonskom razgovoru.

Putinu će naškoditi izbjegavanje Azije?

Američki predsjednik Joe Biden osobno će prisustvovati pregovorima ASEAN-a i paralelnom Istočnoazijskom summitu, dok ruski predsjednik Vladimir Putin neće. Vjeruje se da će Moskva umjesto njega poslati ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, iako to još nije potvrđeno. Indonezija je potvrdila da Putin neće doći na sastanak G-20 na Baliju sljedeći tjedan, a vjerojatno neće ići ni na sastanak Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje u Bangkoku.

Putinova odsutnost trebala bi Ukrajini ostaviti otvorena vrata da pokuša pridobiti više međunarodne podrške, napisala je Susannah Patton, direktorica Programa za jugoistočnu Aziju pri australskom trustu mozgova Lowy Institute.

"Iako su mišljenja o ruskoj invaziji na Ukrajinu u Aziji i dalje različita, čini se da će summiti biti bolji za Ukrajinu nego za Rusiju. Putinova odsutnost potkopat će razgovore o ruskom okretanju prema Aziji", tvrdi Patton.

Pročitajte više