Ukrajina majkama zarobljenih ruskih vojnika: Dođite po njih, nismo Putinovi fašisti

Screenshot: YouTube

UKRAJINSKA vojska pozvala je danas majke ruskih vojnika zarobljenih na ukrajinskom teritoriju da dođu po njih, navodeći da su deseci vojnika zarobljeni od početka ruske invazije zemlje, prenosi Al Jazeera.

“Donesena je odluka da se zarobljeni ruski vojnici predaju njihovim majkama ako dođu po njih u Ukrajinu, u Kijev”, navelo je ukrajinsko ministarstvo obrane u priopćenju.

Objavljeni su brojevi telefona i e-mail adresa preko kojih majke mogu dobiti informacije o svojim sinovima zatvorenicima u Ukrajini.

Ako je potvrđeno da je njihov sin zarobljen, ruske majke pozvane su da dođu u Poljsku i zatim da iz Poljske uđu u Ukrajinu.

"Bit ćete dočekane i otpraćene do Kijeva gdje će vam sinovi biti predati", navelo je ukrajinsko ministarstvo i dodalo da za razliku od Putinovih fašista oni ne vode rat protiv majki i njihove zarobljene djece, prenijela je Beta.

Al Jazeera podsjeća kako su majke za vrijeme sukoba između Moskve i čečenskih separatista 1990-ih i 2000-ih išle na lice mjesta po svoje sinove koji su bili zarobljeni ili po tijela sinova koji su poginuli. Brojni mladi ruski regruti poslani su na frontu i neki su bili zarobljeni.

Ukrajina tvrdi da je zarobila više stotina ruskih vojnika, a društvenim mrežama kruže videosnimke mladih vojnika kako razgovaraju sa svojim obiteljima. Neki i plaču.

"Ovdje smo ostavljeni kao svinje"

 

Strane agencije javljaju kako su neke snimke vjerojatno napravljene i pod prisilom, ali su još uvijek, dodaju, upečatljive.

U jednoj vojnik kaže da mu je zapovjednik odbio reći kamo idu: "Nisam znao da idemo u Ukrajinu, bio sam prevaren."

"Bili smo prevareni i korišteni kao ljudski štit", kaže drugi.

"Ponašali smo se kao nacisti. Mi smo ovdje napadali ljude pa su bili prisiljeni braniti svoj teritorij", dodaje treći.

"Sve što nam govore je s*anje... Samo ne razumijem zašto su nam u Rusiji pričali sva ta s*anja", kaže jedan vojnik u drugom videu dok razgovara sa svojom obitelji. "Ovdje smo ostavljeni kao svinje", dodaje.

Pročitajte više