Ukrajina: Rusi su zauzeli 70% Severodonjecka, siluju i muče naše žene

Foto: EPA

RUSKE snage sada kontroliraju oko 70 posto Severodonjecka, s tim da se još uvijek vode teške borbe, rekao je regionalni guverner za Sky News.

Serhij Hajdaj priznao je da bi zauzimanje grada imalo veliki značaj za Rusiju, ali smatra kako bi se ukrajinske trupe mogle taktički povući iz grada kako bi se spasili životi i onda zauzeti obrambene položaje kako bi zaustavile daljnje rusko napredovanje.

"U vojnom smislu grad nije bitan"

"Čini mi se, ali ja nisam vojna osoba, da nema smisla gubiti puno vojnika da bi se ponovno zauzeo grad koji nema stratešku važnost. U vojnom smislu grad nije bitan jer, na primjer, susjedni grad Lisičansk ima više povišenih terena te bi vojnici imali bolje pozicije", rekao je Hajdaj.

"Zaustavljali smo napredovanje ruske vojske više od tri mjeseca, to se mora razumjeti. A oni su sada poslali sve svoje trupe da zauzmu područje Luhanska. Što se dulje odupiremo, dobivamo više stranog oružja, naoružavamo vojnike i onda možemo pokušati zaustaviti rusku vojsku, kasnije čak krenuti i u protunapad", dodao je.

"Siluju i muče naše žene"

Ruska vlada usredotočila je svoje snage na regije Donjeck i Luhansk, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov jučer je kazao da je zauzimanje tog područja bezuvjetan prioritet.

Hajdaj je rekao da je život za stanovnike Luhanska koji su još uvijek tamo postao pravi pakao - nema struje, plina i vode, a regija je pod stalnim bombardiranjem.

"Naša djeca umiru. Rusi bacaju bombe na škole u kojima se skrivaju ljudi. Uništili su sve trafostanice za struju i vodu. Ljudi su bez vode. Gađali su plinske cijevi, uništili su sve naše bolnice. Poginulo je puno civila", kazao je Hajdaj.

"Toliko intenzivno pucaju da građani moraju zakopati susjede u svojim dvorištima. Naš dragovoljac koji je u invalidskim kolicima ubijen je u svojoj kući. Siluju i muče naše žene. Ruska vojska ovdje čini mnogo ratnih zločina", dodao je.

Pročitajte više