Ukrajina službeno potvrdila da je žena Kirila Budanova otrovana

Supruga šefa ukrajinske vojne obavještajne službe otrovana je teškim metalima i nalazi se na liječenju u bolnici, potvrdio je glasnogovornik te ukrajinske obavještajne agencije (GUR).

"Da, mogu potvrditi informaciju, nažalost, to je istina", rekao je glasnogovornik GUR-a Andriy Yusov ne pojašnjavajući kada se trovanje dogodilo.

BBC-jeva ukrajinska služba citirala je Yusova koji je dodao da je i nekoliko službenika GUR-a imalo blaže simptome trovanja.

Mariana Budanova je supruga Kirila Budanova, koji je na čelu ukrajinske vojne obavještajne agencije GUR, službe koja je bila intenzivno uključena u tajne operacije protiv ruskih snaga od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Budanov je postao vrlo istaknuta figura i u Ukrajini i na Zapadu, gdje ga se prikazuje kao zakulisnog organizatora operacija za uzvraćanje udarca Rusiji. U ruskim medijima je predmet mržnje. 

Ako se potvrdi da je bilo namjerno, trovanje njegove supruge predstavljalo bi najozbiljniji udar na člana obitelji visokoprofilirane ukrajinske čelne osobe tijekom 21-mjesečnog rata.

"Sitna je i lagana pa su se brzo pojavili simptomi"

O trovanju su prvi izvijestili ukrajinski mediji.

Portal Babel citirao je neidentificirani izvor koji je rekao da je Budanova u bolnici i da završava liječenje od posljedica trovanja.

List Ukrajinska pravda citirao je neidentificirani izvor koji je rekao da je otrov vjerojatno unesen hranom. "Budući da je Budanovljeva supruga prilično sitna i lagana, kod nje su se brzo pojavili simptomi", rekli su izvori koji su potvrdili da se otrovalo još nekoliko zaposlenika agencije, "ali su krupnije građe pa nisu odmah primijetili znakove trovanja". 

Moskva je ranije okrivila ukrajinske tajne službe za ubojstva proratnog ruskog blogera i proratnog novinara na ruskom tlu. Ukrajina negira umiješanost u te smrti.

Odvojeno od ovog događaja, ruski mediji izvijestili su da je sud u Moskvi u travnju pokrenuo proces protiv Budanova u odsutnosti pod optužbom za terorizam.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.