Nova oštra reakcija Ukrajine na Putinovu najavu. Traži hitan sastanak

Foto: EPA

Stigla je nova reakcija iz Kijeva na planove ruskog predsjednika Vladimira Putina da postavi taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju.

U priopćenju je kijevsko ministarstvo vanjskih poslova to opisalo kao "još jedan provokativan korak" Moskve koji "potkopava međunarodni sigurnosni sustav u cjelini".

"Rusija još jednom potvrđuje svoju kroničnu nesposobnost da bude odgovoran upravitelj nuklearnim oružjem kao sredstvom odvraćanja i prevencije rata, a ne kao sredstvom prijetnji i zastrašivanja", poručilo je ukrajinsko ministarstvo.

Ukrajina je zatražila hitno sazivanje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a. Uz to, pozvala je G7 i Europsku uniju da upozore Bjelorusiju na "dalekosežne posljedice" ako prihvati rusko nuklearno oružje.

"Ukrajina poziva sve članove međunarodne zajednice da zločinačkom Putinovom režimu prenesu kategoričku poruku o neprihvatljivosti njegovih sljedećih nuklearnih provokacija te da poduzmu odlučne mjere za učinkovito odvraćanje i sprječavanje svake mogućnosti uporabe nuklearnog oružja od strane države agresora", zaključuje se u priopćenju. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više