Ukrajina traži sankcije EU na rusku nuklearnu energiju. Orban: Nema šanse

Foto: EPA

MAĐARSKA će staviti veto na svaki prijedlog Europske unije o sankcijama usmjerenima protiv Rusije koje se tiču nuklearne energije, rekao je jutros mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru za državni radio.

Ukrajina je, podsjetimo, pozvala Europsku uniju da u popis sankcioniranih ruskih kompanija uključi i rusku državnu tvrtku za nuklearnu energiju Rosatom. No Mađarska, koja već ima jednu nuklearku ruske proizvodnje te ju planira proširiti, blokirala je taj prijedlog.

Kako javlja Reuters, Orban je u intervjuu za državni radio ponovio da na sankcije EU na nuklearnu energiju "očito treba staviti veto". "Nećemo dozvoliti implementaciju plana o uključivanju nuklearne energije u paket sankcija. O tome nema govora", rekao je Orban.

Mađarska planira nadograditi elektranu reaktorima ruske proizvodnje

Mađarska nuklearna elektrana Paks ima četiri mala ruska reaktora VVER 440 s ukupnim kapacitetom od oko 2000 megavata, koji su počeli s radom između 1982. i 1987. godine. U toj elektrani proizvodi oko polovicu svoje energije, a nuklearno gorivo elektrana dobiva iz Rusije.

Prema ugovoru potpisanom 2014. s Rusijom, Mađarska namjerava proširiti elektranu Paks s dva VVER reaktora ruske proizvodnje svaki kapaciteta 1,2 gigavata.

Pročitajte više