Ukrajina u velikom strahu od poraza. Zelenski naglo otkazao sastanak s Amerikancima

Foto: EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otkazao je razgovor s američkim kongresnicima zbog zastoja oko budućeg američkog financiranja njegove zemlje. Virtualni istupi u Senatu i Zastupničkom domu Kongresa bili su zakazani za utorak, ali su otkazani u posljednji trenutak.

Do toga je došlo nakon što je jedan visoki ukrajinski dužnosnik upozorio da postoji opasnost od gubitka rata protiv Rusije ako se ne odobri dodatna američka vojna pomoć.
Lider većine u Senatu Chuck Schumer nije objasnio zašto se Zelenski nije pojavio. Vodeći demokrat u Senatu kaže da je ukrajinski predsjednik zaokupljen nekim stvarima "u posljednji trenutak", ne dajući dodatne pojedinosti.

Predstojnik ureda Zelenskog Andrij Jermak rekao je ranije u utorak kako postoji "velik rizik" od ukrajinskog poraza ako izostane kontinuirana potpora SAD-a. "Bit će teško održati iste pozicije i ljudima će biti zaista teško preživjeti", dodao je u govoru u američkom Institutu za mir u Washingtonu.

Jermakova tmurna procjena stigla je samo nekoliko sati prije nego što se Zelenski povukao iz zakazane videokonferencije s američkim senatorima tijekom koje ih je trebao izvijestiti o ratnim naporima. Veleposlanstvo Ukrajine u Washingtonu nije odmah odgovorilo na upit BBC-ja o otkazivanju.

Problemi s financiranjem

Sve se ovo događa nakon ponovnog pritiska Bijele kuće za dodatnom potporom Ukrajini. Američki Kongres, međutim, još uvijek nije blizu dogovora o kompromisnom paketu potrošnje koji bi pomogao u financiranju ratnih napora.

"Nemamo novca - i gotovo nam ponestaje vremena", napisala je Shalanda Young, direktorica proračuna Bijele kuće, u pismu čelnicima republikanaca i demokrata objavljenom u ponedjeljak.
Upozorila je da bi neuspjeh Kongresa da odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini prije kraja godine osakatio naciju u njezinoj borbi protiv Rusije i da više nema "čarobnog lonca financiranja" iz kojeg bi se pomoć crpila.

Međutim, u ponedjeljak je republikanski predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson odbacio najnovije zahtjeve da se osiguraju deseci milijardi dolara dodatnih sredstava.

"Bidenova administracija nije se uspjela suštinski pozabaviti legitimnom zabrinutošću Zastupničkog doma o nedostatku jasne strategije u Ukrajini, kao ni načinima za rješavanje sukoba ili plana za iznošenje odgovarajuće odgovornosti za pomoć koju pružaju američki porezni obveznici", napisao je Johnson na društvenim medijima.

Do zastoja u financiranju dolazi u trenutku kada se čini da su borbe na prvim linijama došle u pat-poziciju. Čini se da je protuofenziva Ukrajine na jugu usporena, dok se kijevske snage bore da zadrže uporište koje su uspostavile na istočnoj obali goleme rijeke Dnjepar.

SAD poslao preko sto milijardi dolara pomoći

Otkako je rat počeo u veljači 2022. godine, američki Kongres odobrio je više od 110 milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći Ukrajini. Međutim Bidenova administracija mjesecima je upozoravala da je većina tog novca već raspodijeljena.

Prema Fredericku Kaganu, direktoru Projekta kritičnih prijetnji Američkog poduzetničkog instituta i bivšem profesoru na Američkoj vojnoj akademiji, kašnjenja financiranja već imaju vrlo stvarne posljedice na ukrajinskom bojištu. Trenutna protuofenziva protiv Rusije je otežana, a buduće operacije oslobađanja izgubljenog teritorija su upitne.

"Ukrajinci moraju napraviti težak izbor. Ako nisu sigurni da će još nešto dobiti od Sjedinjenih Američkih Država, onda moraju sačuvati ono što imaju", rekao je Kagan za BBC.
Ukrajinskoj vojsci trebaju tenkovi, oklopna vozila, borbeni zrakoplovi, bespilotne letjelice i dalekometno oružje, a SAD je jedina zemlja koja može osigurati tu opremu brzo i u količinama koje Ukrajina zahtijeva.

I dalje postoji većina u oba doma Kongresa za dodatnu američku pomoć Ukrajini, čak i ako ona ne dosegne razinu od 61.4 milijarde dolara koju je Bijela kuća zatražila. Međutim pretvaranje te potpore Kongresa u zakon koji predsjednik može potpisati pokazalo se velikim izazovom.

Sukobi u Senatu

Republikanci i demokrati u američkom Senatu trenutačno pregovaraju o još većem paketu potrošnje od 106 milijardi dolara, koji uključuje pomoć Ukrajini zajedno s vojnom potporom Izraelu i Tajvanu i povećanim financiranjem sigurnosti na američko-meksičkoj granici.

Međutim upravo je ova posljednja komponenta paketa izazvala najviše političkih žara. Demokrati su se usprotivili predloženim promjenama politike useljavanja, uključujući promjenu načina obrade tražitelja azila na granici i pooštravanje uvjeta za ulazak u SAD.

"U zamjenu za izdvajanje dodatnih sredstava za Ukrajinu, moramo ishoditi značajne reforme naše granične politike", rekao je republikanski senator Tom Cotton iz Arkansasa u televizijskom intervjuu u nedjelju.

Chuck Schumer je rekao da će ovaj tjedan iznijeti zakon o vojnoj pomoći na glasanje, ali nije jasno hoće li dobiti dovoljnu podršku republikanaca bez sporazuma o imigracijskim mjerama.
Prema američkim medijima, svađa je izbila u utorak poslijepodne na povjerljivom sastanku o paketu pomoći koji su organizirali dužnosnici Bidenove administracije, dok su republikanci u Senatu optuživali demokrate da su ignorirali njihov poziv za financiranje sigurnosti granica.

Čak i ako pomoć Ukrajini uspije proći kroz Senat, izgledi u Zastupničkom domu su mutni. Iako je predsjedavajući Johnson rekao da podupire dodatna sredstva za Ukrajinu, on je bio jedan od 117 republikanaca koji su 28. rujna glasali za blokiranje 300 milijuna dolara dodatne sigurnosne pomoći toj zemlji.

"Zašto bi američki građani posuđivali novac od Kine da bi ga dali Ukrajini"

Ako Johnson pošalje veliki paket pomoći, koji podupire Senat, na glasanje u Zastupničkom domu, oslanjajući se na potporu demokrata da dobije zeleno svjetlo, mogao bi oštro podijeliti republikance i ugroziti vlastitu poziciju prije još jednog kruga pregovora o proračunu početkom sljedeće godine.

"Sjedinjene Američke Države imat će ove godine deficit veći od 2.5 bilijuna dolara. Pa zašto bi američki građani posuđivali novac od Kine da bi ga dali Ukrajini? To nije u našem najboljem interesu", rekao je republikanski kongresnik Matt Rosendale iz Montane u utorak.

U mogućem pokušaju da osnaži potporu Kongresa, Bijela kuća ističe dodatnu pomoć Ukrajini u gospodarskom, kao i u smislu nacionalne sigurnosti. U svom pismu Kongresu, Young je napomenula da će se tražena sredstva koristiti za proizvodnju naoružanja u tvornicama širom zemlje.

"Modernizirat ćemo vitalno streljivo i opremu poput Javelina proizvedenih u Alabami, navođenih raketnih sustava proizvedenih u Zapadnoj Virginiji, Arkansasu i Teksasu te topničkih granata proizvedenih u Pennsylvaniji, Arkansasu i Iowi i mnogim drugim saveznim državama", piše Young.

Kako se bliži izborna godina, Bijela kuća se možda nada da će članovi Kongresa potražiti načine da istaknu kako svojim djelovanjem pomažu lokalnim gospodarstvima u njihovim matičnim okruzima.

Kagan je rekao da nije iznenađen što je financiranje Ukrajine postalo kontroverznija tema političke rasprave u SAD-u kako se sukob približava trećoj godini: "Američki narod zaslužuje da njegovi predstavnici iznesu što su američki interesi i da imaju pravu raspravu o raspodjeli onoga što je ipak velika količina novca."

Na kraju je ipak rekao da su ulozi jasni: "Ishod ovog rata prvenstveno će biti određen onim što Ukrajinci mogu učiniti, ali na drugom je mjestu ono što Sjedinjene Američke Države odluče učiniti."

Pročitajte više