Ukrajinci izvršili raciju samostana u Kijevu. Vjeruju da su tamo bili ruski špijuni

Foto: EPA

PRIPADNICI policije i ukrajinskih sigurnosnih službi su rano jutros izvršili pretres tisuću godina starog pravoslavnog samostana u glavnom gradu Ukrajine. Ukrajinske vlasti su objavile kako sumnjaju da ruski špijunski lanac djeluje unutar samostana i provodi "subverzivne aktivnosti", prenosi Sky News.

Kompleks Kijevo-pečerska lavre u kojem je provedena racija se smatra ukrajinskim kulturnim blagom i sjedište je krila Ukrajinske pravoslavne crkve koje podržava Rusija. Služba sigurnosti Ukrajine je priopćila kako je racija izvedena kako bi se spriječilo korištenje samostana kao "centra ruskog svijeta". 

Dodaju kako postoji osnovana sumnja da je prostor korišten za skrivanje diverzantsko-izviđačkih skupina i stranih državljana te skladištenje oružja. Službe nisu ulazile u detalje o rezultatima racije.

Podsjetimo, Ukrajinska pravoslavna crkva se u svibnju odvojila od Moskovske patrijaršije i proglasila potpunu neovisnost. Također, tada su osudili poglavara ruske crkve, patrijarha Kirila, zbog njegove podrške invaziji.

Pročitajte više