Ukrajinci objavili snimku: "Prvi put ikad gledate borbu dronova i ratnih brodova"

Screenshot: X

Sigurnosna služba Ukrajine (SBU) tvrdi da su prvi put u povijesti ruski brodovi kod Sevastopolja na poluotoku Krimu napadnuti besposadnim plovilima Sea Baby naoružanim bacačima raketa, izvještava The War Zone.

Ukrajinska pravda je u ponedjeljak na portalu objavila snimku SBU-a na kojoj se navodno vidi spomenuti napad. Vasil Maljuk, šef SBU-a, za portal Ukrajinska pravda kazao je da snimka pokazuje kako ukrajinski dronovi pucaju po ruskim brodovima koji su isplovili iz jedne krimske luke kako bi ih potopili.

 

"Dronovi nisu pobjegli nakon što su Rusi na njih zapucali, već su se odmah okrenuli i uzvratili vatru", veli Maljuk.

"Oružje na dronovima omogućuje im da se bore na otvorenom moru"

Objavljena snimka traje 15 sekundi, te se na njoj može vidjeti kako je 14 projektila ispaljeno na ruske brodove. Pretpostavlja se da su ispaljeni iz plovila bez posade, Sea Baby. No na snimci se ne vidi jesu li projektili nešto i pogodili.

Ukrajinska pravda nije napisala je li Ukrajina, tijekom bitke na moru čiji datum nije poznat, oštetila ili potopila ruske brodove. Također, portal nije naveo jesu li plovila preživjela tu razmjenu vatre.

"Na dronovima je oružje koje im omogućuje borbu na otvorenom moru", objavila je Ukrajinska pravda.

Termobaričko oružje

"Plovila Sea Baby sa snimke vjerojatno su bila naoružana nenavođenim bacačima termobaričkih raketa RPV-16", kazao je za The War Zone Andrij Riženko, umirovljeni kapetan u ukrajinskoj ratnoj mornarici.

Upotreba termobaričkog oružja zabranjena je Ženevskom konvencijom. Riječ je o oružju koje koristi kisik za stvaranje eksplozije visoke temperature te usisava kisik iz okolnog zraka za stvaranje takve eksplozije. To je dvostupanjsko oružje jer naboj prve faze rasprši gorivo poput oblaka koji može prodrijeti u bilo koju zgradu, bunker ili tunel koji nije hermetički zatvoren. Također, distribuira aerosol sastavljen od finog materijala - goriva na bazi ugljika do sitnih metalnih čestica.

Taj oblak pali drugi naboj koji stvara vatrenu kuglu - ogromni udarni val i vakuum koji usisava kisik. Udarni val doslovno usisava zrak iz pluća i može trajati puno dulje od konvencionalnog eksploziva. Također, udarni val može izazvati potpunu dezintegraciju tijela čovjeka.

U srpnju prošle godine, tijekom napada na Kerčki most, SBU je koristio plovila Sea Baby. Također, ista su plovila korištena u rujnu i listopadu 2023. kada je Ukrajina napala tri ruska broda.

Pročitajte više