Mitropolit Pavle u kućnom pritvoru. Mora nositi elektroničku narukvicu

Foto: EPA

POGLAVAR Ukrajinske pravoslavne crkve, mitropolit Pavle iz samostana koji je navodno povezan s Moskvom, osuđen je na kućni pritvor u subotu nakon saslušanja na temelju optužbi da je veličao ruske snage i poticao vjerske podjele, objavila je Crkva. 

Kijev je dao naredbu pripadnicima Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste samostan Kijevsko-pečerske lavre jer je smatra proruski nastrojenom i suradnicom Moskve, što UPC opovrgava. U izjavi UPC navodi da je sud naredio mitropolitu Pavlu da nosi elektroničku narukvicu.

"Nisam ništa učinio"

Novinske agencije Interfax Ukraine i Ukrinform prenose da je Pavlo dobio 60 dana kućnog pritvora. Prema ukrajinskim sigurnosnim službama, mitropolit je osumnjičen da je "opravdavao oružanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i veličao njezine sudionike", kao i da je "narušio ravnopravnost građana na temelju njihove rase, nacionalnosti i vjere".

"Nisam ništa učinio. Vjerujem u politički poredak", rekao je Pavle novinarima nakon odluke suda. Ranije u subotu kada su ga privodili mitropolit je rekao da osuđuje sve pokušaje protiv Ukrajine i da je ono što su Rusija (i Vladimir) Putin učinili neopravdano. 

Tužiteljstvo kaže da su kućni pritvor i elektronički nadzor mjere opreza i da će se sudski postupak nastaviti. Ukrajinske vlasti privele su i ispitale mitropolita Pavla tri dana nakon što su on i njegovi redovnici dobili obavijest o iseljenju iz samostana usred sukoba između Ukrajine i Rusije.

Ukrajinci naredili redovnicima da se isele iz samostana

Samostan Kijevo-pečerska lavra iz 11. st. na UNESCO-ovu je popisu svjetske baštine i sjedište je UPC-a, koji je do ruske invazije u veljači 2022. bio u nadležnosti Moskovske patrijaršije. Ta je Crkva u svibnju proglasila raskid veza s Ruskom pravoslavnom crkvom, čiji je patrijarh Kiril svesrdno branio rat protiv Ukrajine. No vlada u Kijevu misli da je ta Crkva zapravo ovisna o Moskvi.

Ukrajinske vlasti naredile su redovnicima da se najkasnije do srijede isele iz samostana, što su oni odbili učiniti. Većina ukrajinskih pravoslavaca pripada zasebnom ogranku, Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, osnovanoj prije četiri godine ujedinjenjem ogranaka neovisnih od Moskve. 

Pročitajte više