Ukrajinci se povukli iz dva sela. Rusi: Na više mjesta smo pogodili vojnike i opremu

Screenshot: X

Ukrajinska vojska priopćila je da se povukla iz još dva sela u blizini Avdijivke, grada na istoku zemlje koji su zauzele ruske snage, te tako izgubila još teritorija, dok su zalihe pomoći koja je stigla od zapadnih saveznika sve manje.

Visoki zapovjednik rekao je da su postrojbe učvrstile nove obrambene položaje zapadno od Avdijivke, a glasnogovornik ukrajinske vojske Dmitro Lihovij rekao je da su se postrojbe povukle iz Sjeverne i Stepove, dan nakon što je Kijev objavio da je napustio selo Lastočkine.

"Naše su se snage povukle iz malih sela Sjeverne i Stepove... Teške borbe za Sjeverne vodile su se jučer navečer i u noći", rekao je Lihovij dodavši da je Rusija pretrpjela znatne gubitke u toj bitci. Ukrajina se povlači na položaje u ravnini s ostatkom istočne bojišnice, na teren pogodniji za obranu, rekao je Lihovij.

Avdijivka trpjela stalna ruska granatiranja

Sela Sjeverne i Stepove prije invazije imala su ukupno manje od stotinu stanovnika. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je zauzelo Sjeverne dvije godine i tri dana nakon početka ruske invazije na susjednu zemlju, koju Kremlj naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Ministarstvo je priopćilo da su njihove postrojbe "okupirale još linija i položaja" te pogodile ukrajinske vojnike i opremu u blizini još tri naselja. Reuters nije mogao dobiti neovisnu provjeru tih tvrdnji dviju strana.

Avdijivka je trpjela stalna ruska granatiranja od sredine listopada. Zauzimanje grada u kojemu gotovo nijedna zgrada nije ostala netaknuta najveće je rusko osvajanje od zauzimanja gotovo jednako opustošena grada Bahmuta u svibnju prošle godine.

Ukrajina se suočava s nestašicom topničkog streljiva

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je zauzimanje Avdijivke "apsolutnim uspjehom" i obećao da će nastaviti osvajanje kako bi osigurao kontrolu nad cijelom ukrajinskom Donjeckom regijom, koju je u listopadu 2022. proglasio anektiranom.

Gubitak Avdijivke dogodio se u trenutku dok se Ukrajina suočava s nestašicom topničkog streljiva i drugih zaliha, budući da obećana zapadna pomoć nije stigla, a paket pomoći SAD-a zaustavljaju republikanci u Kongresu.

Američki predsjednik Joe Biden i najviši demokrati sastali su se s najvišim republikanskim zastupnicima u Kongresu kako bi ponovo zatražili otpuštanje oko 60 milijardi dolara vrijedne pomoći Ukrajini.

U priopćenju iz Bijele kuće nakon sastanka stoji da je Biden "raspravljao o tome kako je Ukrajina tijekom proteklih tjedana izgubila teritorij na bojištu te da je prisiljena štedjeti streljivo i zalihe zbog nedjelovanja Kongresa".

Pročitajte više