Ukrajinci traže moćno oružje, SAD odbija. "To će dovesti do 3. svjetskog rata"

Foto: Wikimedia

NEKOLIKO republikanskih i demokratskih zastupnika traži Bidenovu administraciju da Ukrajini pošalje raketni sustav ATACMS.

S dometom od 300 kilometara, gotovo četiri puta većim od postojećih ukrajinskih sustava, ovaj raketni sustav bio je predmet intenzivne rasprave mjesecima. ATACMS je balistička raketa kratkog dometa koja se može ispaliti iz sustava HIMARS i nosi bojevu glavu od gotovo 230 kilograma. Prije gotovo godinu dana savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan bojao se da bi slanje ATACMS-a moglo dovesti do toga da sukob na kraju preraste u Treći svjetski rat jer bi Ukrajina mogla upotrijebiti oružje za napad duboko u ruskom teritoriju. 

No posljednjih tjedana protivljenje administracije slanju sustava pokazuje znakove slabljenja. Sam predsjednik Joe Biden nedavno je signalizirao da bi mogao biti otvoren prema slanju ATACMS-a. Glasnogovornik Bijele kuće kasnije je rekao da se politika administracije nije promijenila.

Raste pritisak na Bidena

Sada grupa članova Zastupničkog doma predvođena zastupnikom Jasonom Crowom pojačava pritisak na Bidena. U pismu Bidenu u četvrtak devet republikanskih i demokratskih zastupnika pozvalo je predsjednika da brzo da zeleno svjetlo za slanje ATACMS-a.

"Rat u Ukrajini postao je sukob iscrpljivanja. Možemo i moramo pomoći da se izađe iz ove pat-pozicije. Slanjem ovog sustava možemo značajno poboljšati njihove šanse za pobjedu, vratiti mir u Europu i osigurati stabilniji i prosperitetniji svijet", napisali su zastupnici.

U pismu se također poziva predsjednik da odobri drugo napredno naoružanje, uključujući borbene zrakoplove F-16 američke proizvodnje i dodatne sustave protuzračne obrane poput Patriota. 

Sam Kijev također radi pritisak za slanje ATACMS-a. Ukrajinski vojni časnici rekli su predsjedavajućem Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma Mikeu McCaulu na nedavnoj telekonferenciji da im je ovo oružje potrebno za protuofenzivu.

Pročitajte više