Ukrajinci u selu duhova žestoko se bore protiv Rusa: "Predajte se ili umrite"

Foto: EPA

NAPUŠTENO raskrižje u ukrajinskom selu Stojanka i dalje je meta ruskih snajperista. Unatoč tome, stanovnik Stojanke Andrij Ostapets nada se da će svojim susjedima donijeti hranu, ali i mačkama, ako su još žive, piše AFP. Andrij je 69-godišnji vlasnik privatnog muzeja koji se nakon tjedan dana vratio u selo na zapadu Kijeva jer je čuo da ukrajinske trupe pobjeđuju moskovske snage. 

"Kada je Rusija zauzela selo, vidjeli smo ubijene ljude, spaljene kuće, proživjeli smo pakao. Jučer su gurnuli naše s farme, Rusi nemaju šanse ostati živi - mogu se predati ili umrijeti", rekao je Andrij Ostapets. 

Selo duhova

Stojanka je pretvorena u selo duhova skoro mjesec dana poslije ruskog pokušaja da se opkoli Kijev. I dalje se iz niskih šumovitih brežuljaka koji okružuju selo čuje zvuk granatiranja. Ukrajinske dobrovoljne obrambene snage govore da ondje vrebaju ruski snajperisti te da se iz daljine čuje pucnjava. 

Usprkos tome što je Moskva u petak signalizirala smanjenje ciljeva invazije na Ukrajinu, borbe se nastavljaju. Sada se vojska usredotočila na istočno područje Donbasa. Ukrajina tvrdi da potiskuje rusko napredovanje na Kijev, i to u područjima poput Stojanke, samo pola kilometra od zapadnih granica grada. 

"Imam puno namirnica za ljude i kućne ljubimce koji su ostali, donijet ćemo im hranu. Čekamo dopuštenje pa ćemo ići spasiti žive", rekao je Andrij.

Na meti snajpera

Većina kuća na prilazu Stojanki djeluje prazno, dok su neke uništene granatiranjem. Na kontrolnom punktu s vrećama pijeska ljudi čekaju isporuku pomoći, a jedan pripadnik policije kazao je da je prelazak u glavni dio sela u ovom trenutku "samoubilački pokušaj". 

"Snajperisti su danas ustrijelili dva civila", govori dragovoljac obrane s maslinastozelenim oklopom na licu i s kalašnjikovom u rukama. Dragovoljac navodi da su ruski vojnici selo gađali snajperskom vatrom, granatama, minobacačem, većinom iz okolnih šuma. Mnogim stanovnicima koji su se borili za ostanak nedostaje hrane.

Snižana Šokina (45), Andrijeva kći, kaže da je odlučila pomoći jer je "boli duša". Otkrila je da svojim roditeljima nije rekla da će doći. "Oni bi se počeli brinuti, jednostavno sam odlučila doći", kazala je majka dvoje djece te dodala da mora pomoći u donošenju hrane u selo.

"Ubili su svako živo biće, mačke i pse..."

Snižanini roditelji pobjegli su iz Stojanke nakon što je granata eksplodirala u njihovom vrtu. Tada je njezina majka bačena na tlo, a eksplozija je ostavila velik krater. Žena navodi da su njihove mačke vjerojatno ubijene, no da se nadaju da je većina ostala živa. Put za volontere je opasan.

Scene u selu su kao iz ratnih filmova - od benzinske crpke ostala je hrpa iskrivljenog metala, dok se s druge strane nalazi raskrižje s krhotinama, na glavnoj zapadnoj autocesti iz Kijeva. 

Kombi s dragovoljcima zaustavlja se ne bi li provjerio tim novinara AFP-a. Upozorili su ih da ruski snajperisti gađaju raskrsnicu, a zatim napreduju velikom brzinom. Andrij tvrdi da je Rusija ukrajinski "povijesni neprijatelj", još od krvavog osvajanja Kijeva u 12. stoljeću.

"Rusi su ostali bez streljiva i razbijeni su u male skupine. Malo oružje i snajperisti im neće pomoći u ovoj situaciji. Ubili su svako živo biće, mačke, pse... Ponestalo im je zaliha pa su provaljivali posvuda i sve pokrali", rekao je 69-godišnjak iz Stojanke.

Sa širokim osmijehom na licu Andrij diže šaku u zrak i viče: "Slava Ukrajini!"

Pročitajte više