Ukrajinska delegacija došla na granicu s Poljskom. Nitko od Poljaka se nije pojavio

Foto: EPA

Delegacija ukrajinske vlade došla je danas na granicu s Poljskom uslijed prosvjeda poljskih poljoprivrednika koji blokiraju teretne kamione ukrajinskih proizvođača, no ukrajinski premijer je rekao da se dužnosnici iz Varšave nisu pojavili.

Predsjednik Volodimir Zelenski ranije je pitao poljskog premijera Donalda Tuska, poljskog predsjednika Andrzeja Dudu i EU dužnosnike da dođu na ukrajinsko-poljsku granicu kako bi razgovarali o prosvjedima poljoprivrednika, no njegov zahtjev nije bio prihvaćen.

"Ukrajinska vlada danas se nalazi na granici. No, nažalost, nije došlo do sastanka s poljskim dužnosnicima", rekao je premijer Denis Šmihal na Telegramu. 

Ured poljskog premijera nije se oglasio

"Blokada je pogodila cijelu poljsko-ukrajinsku trgovinu i ekonomiju naših zemalja. Ne samo da Ukrajina gubi od toga nego i poljski poduzetnici koji godišnje na naše tržište izvezu roba u vrijednosti od 12 milijardi dolara", dodao je. Ured poljskog premijera nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Poljoprivrednici diljem Europe prosvjeduju protiv ograničenja nametnutih EU mjerama za borbu protiv klimatskih promjena, kao i rastućih troškova i onoga što tvrde da je nepoštena konkurencija, posebice iz Ukrajine nakon EU odluke u 2022. godini o ukidanju carine na uvoz ukrajinske hrane kako bi se zemlji pomoglo tijekom rata.

Mnogi Poljaci podržavaju prosvjede, zbog čega se Tusk nalazi u teškom položaju pokušavajući udovoljiti njihovim zahtjevima i istodobno davati podršku Ukrajini u ratu s Rusijom.

Pročitajte više