Ukrajinska djeca oboljela od raka otišla u Španjolsku, tamo će nastaviti liječenje

Screenshot: BBC

NAKON što je počela ruska invazija na Ukrajinu, mnoga djeca koja boluju od raka evakuirana su iz zemlje. Danas je 25 ukrajinske djece oboljele od raka otišlo iz Poljske u Madrid, gdje će nastaviti liječenje, priopćilo je španjolsko ministarstvo obrane, a prenosi CNN. 

Djeca su, u pratnji članova obitelji, odmah odvedena u madridske bolnice na preglede kako bi se utvrdilo hoće li ostati u bolnici ili mogu otići u smještaj predviđen za ukrajinske ratne izbjeglice, rekla je dr. Ana Fernandez-Teijeiro, predsjednica španjolske pedijatrijske onkološke grupe SEHOP.

Španjolska pripremila 17.000 ležajeva za izbjeglice

Djeca oboljela od raka premještaju se iz Poljske na liječenje i u druge europske zemlje, a Španjolska je za izbjeglice pripremila 17.000 ležajeva. 

U Španjolskoj, inače, živi više od sto tisuća Ukrajinaca te se misli da su neke izbjeglice već došle u tu državu i smjestili se kod prijatelja ili članova obitelji, a da o tome nisu obavijestili vladu.

Podsjetimo, prije nekoliko dana djeca oboljela od raka otišla su iz Ukrajine. Iako su ova djeca sigurna što se rata tiče, u opasnosti su zbog svog zdravstvenog stanja jer im je terapija prekinuta.

"Da je normalna situacija, djeca bi trebala biti u bolnicama. U ovom trenutku moramo odlučiti tko će od djece biti liječen izvan bolnice, a koja moraju ostati ovdje. Jako je ozbiljna situacija", rekla je ranije za BBC liječnica Anna Zelwianska

Pročitajte više