Ukrajinska veleposlanica: Globalni odgovor na nuklearni napad mora biti vrlo oštar

Foto: EPA

UKRAJINSKA veleposlanica u SAD-u Oksana Markarova osvrnula se na nedavnu izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da Francuska neće uzvratiti na isti način ako Rusija izvrši nuklearni napad na Ukrajinu.

Markarova je tijekom gostovanja u emisiji CBS-a istaknula da bi globalni odgovor na nuklearne prijetnje trebao biti oštriji. 

Napomenula je da su ruske snage preuzele kontrolu nad ukrajinskom nuklearkom Zaporižja koja je jedna od najvećih nuklearnih elektrana na svijetu te najveća u Europi. Priznala je da zato postoji veliki rizik jer Putin prijeti pokretanjem nuklearne ofenzive. 

"Pitanje hoće li Putin upotrijebiti nuklearnu silu ili ne je puno veće od Ukrajine. Tom odlukom bi se prekršili međunarodni sporazumi o naoružanju i ugrozila bi se sigurnosna infrastruktura Europe u cjelini. Mi u Ukrajini ćemo pružiti otpor i nećemo odustati bez obzira na to što Rusija koristi protiv nas. Mislim da smo to i dokazali. Što god Rusija koristila protiv nas, mi nećemo prestati braniti naše domove", rekla je Markarova za CBS.

"Ne smijemo Rusiji dopustiti korištenje nuklearnog oružja"

"Globalni odgovor na nuklearni napad mora biti vrlo oštar. Odgovor mora biti oštar čak samo i u razgovorima o Putinovom mogućem korištenju nuklearnog oružja jer ovo je jasna crvena linija", rekla je.

U vezi Macronovih komentara, Markarova kaže da bi jedinstveno protivljenje potencijalnom ruskom nuklearnom napadu trebalo biti globalni prioritet. "Nuklearni napad u Ukrajini ugrozio bi međunarodnu sigurnost", rekla je. 

"Ukrajina je 1994. postala zemlja koja se dobrovoljno odrekla trećeg po veličini nuklearnog arsenala i dobila jamstva sigurnosti. To je bilo zato što smo se odrekli našeg nuklearnog oružja. Ako će agresor koristiti nuklearno oružje protiv zemlje koja ga nema, tada je cijeli sustav odricanja od takvog oružja pod rizikom. Mislim da svi zajedno ne smijemo dopustiti Rusiji da ga koristi", komentirala je ukrajinska veleposlanica u SAD-u.

Pročitajte više