Ukrajinske snage ušle u više mjesta kod Hersona, među njima i strateški važan grad

Foto: EPA

POSTUPNO povlačenje Rusije nenadano se ubrzalo 9. studenog, kada je najavila da se u potpunosti povlači s desne obale rijeke Dnjepar, na kojoj je i grad Herson, prenosi Kyiv Independent

Sergej Surovikin, zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini, ministru obrane Sergeju Šojguu preporučio je da povuče sve svoje snage s desne obale Dnjepra. Zadržavanje ruskih snaga na desnoj obali rijeke bilo bi uzaludno, kazao je Surovikin u razgovoru sa Šojguom koji je prikazan na televiziji.

"Ovako ćemo osloboditi resurse za nove aktivnosti, kao što su planirane ofenzivne operacije u različitim pravcima", kazao je kako bi opravdao rusko povlačenje.

Prema izvješću s mjesta događaja, ukrajinske snage već su ušle u nekoliko naseljenih mjesta na putu do Hersona, a među njima je i strateški važan grad Snigurivka. Herson, koji je prije rata imao 290.000 stanovnika, okupiran je 2. ožujka i još uvijek je jedini glavni grad neke ukrajinske regije koji su Rusi od početka rata uspjeli zauzeti.

Regija Herson jedna je od četiri regije za koje su Rusi 30. rujna rekli da su ih anektirali. Gubitak ove regije bio bi poguban za ruske ratne ciljeve. Trenutno je dostupno jako malo informacija o ruskom povlačenju i njegovom opsegu. Ukrajinski Glavni stožer ni bilo koji drugi predstavnik vojske nisu službeno odgovorili na rusku objavu. U redovitom večernjem brifingu ukrajinski Glavni stožer izvijestio je o razvoju događaja u drugim područjima, ali je izostavio bilo kakve detalje o hersonskom frontu. U prvom službenom odgovoru ukrajinskih snaga Mihajlo Podoljak, savjetnik predsjednika Ukrajine, kazao je da ruske riječi ne treba uzimati zdravo za gotovo. 

"Nema smisla pričati o ruskom povlačenju dok se nad Hersonom ne zavijori ukrajinska zastava", kazao je Podoljak.

Rusko povlačenje nije bilo neočekivano

Ova objava došla je nakon dugog iščekivanja ruskog povlačenja iz Hersona i okolnih područja. Ukrajina je svoju protuofenzivu u ovom gradu najavila 29. kolovoza. Iako je područja sjeverno od grada vratila još početkom listopada, ukrajinska protuofenziva do sada nije imala veće uspjehe u neposrednoj blizini grada.

Ranije se smatralo da je Rusija snažno utvrdila i ojačala okupiranu desnu obalu Dnjepra, ali je ukrajinska vojska nakon rušenja dvaju riječnih mostova u tom području imala značajnu logističku prednost.

Prvi znakovi ruskog povlačenja iz Hersona pojavili su se početkom studenog, kad su ruske zastave počele nestajati s administrativnih zgrada diljem grada. Također, stanovnici su prijavili da ruski vojnici u Hersonu napuštaju barikade. Ranije u studenom ruske vojne snage iz grada su počele uklanjati kipove ruskih vojnih figura, ali i posmrtne ostatke ruskog carskog generala Gregorija Potemkina iz katedrale Svete Katarine. Ovi ruski potezi bili su samo početak krađe vrijednih stvari iz grada. Među njima se našlo svašta - od umjetnina iz galerija do bolničke opreme.

Unatoč najavama o povlačenju, ukrajinske jedinice između Hersona i Mikolajiva očekivale su tešku bitku za vraćanje okupirane desne strane rijeke. Kirilo Budanov, šef ukrajinske obavještajne agencije, u listopadu je znakove ruskog povlačenja nazvao "informacijskom operacijom i manipulacijom". Detalji o ukrajinskom napredovanju još uvijek su rijetki jer su ukrajinski dužnosnici naredili maksimalnu tajnovitost. No smatra se da su ukrajinske snage ušle u nekoliko mjesta u blizini Hersona, među njima i u Snigurivku.

Tijekom dana na društvenim mrežama počeli su se pojavljivati deseci fotografija uništenih mostova diljem desne obale Dnjepra, uključujući i onaj kraj Snigurivke. Jedan od ukrajinskih časnika za Kyiv Independent anonimno je potvrdio da su ukrajinske snage ušle u Snigurivku i da nastavljaju napredovati.

Pročitajte više