Ukrajinske žitarice ruše cijenu onih u Poljskoj. Premijer: EU mora blokirati uvoz

Foto: EPA

Poljska želi da Europska unija upotrijebi sve raspoložive alate kako bi ograničila ulaz ukrajinskih žitarica na tržište Unije, rekao je premijer Mateusz Morawiecki, potaknut nezadovoljstvom poljoprivrednika zbog pada cijena i prodaje.

"Zahtijevamo upotrebu svih regulatornih instrumenata - kvota, carina - koji će ograničiti ili blokirati uvoz ukrajinskog žita u Poljsku", rekao je premijer Mateusz Morawiecki u srijedu na konferenciji za medije.

Poljski premijer dodao je da se s čelnicima nekoliko zemalja koje graniče s Ukrajinom dogovorio da pišu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i traže konkretne mjere.

Ukrajinske žitarice pritisnule cijene i prodaju uroda poljskih poljoprivrednika

Ukrajina spada među najveće izvoznike žitarica u svijetu, ali ruska invazija omela je njezin izvoz preko luka na Crnom moru. Prošlo ljeto postignut je dogovor uz posredovanje UN-a i Turske o koridoru kako bi se osigurala opskrba zemalja na Bliskom istoku i u Africi, glavnih kupaca.

Dio ukrajinskih pošiljki preusmjeren je u međuvremenu kroz Poljsku i Rumunjsku, a neke su tu i završile putovanje. Budući da su jeftinije od uroda domaćih poljoprivrednika, pritisnule su cijene i njihovu prodaju.

"Poljska će tražiti od Europske komisije da primijeni zaštitnu klauzulu na uvoz žitarica iz Ukrajine u Poljsku", rekao je ministar poljoprivrede Henryk Kowalczyk nakon sastanka s predstavnicima poljoprivrednika u srijedu.

"Aktualna uredba o ukidanju svih uvoznih ograničenja predviđa takvu klauzulu koja se može primijeniti u slučaju poremećaja na tržištu", rekao je ministar Kowalczyk.

Ministar: Pozvat ćemo Slovačku, Mađarsku, Rumunjsku i Bugarsku da povuku slične poteze

Poljska će pozvati Slovačku, Rumunjsku, Mađarsku i Bugarsku da povuku slične poteze, dodao je Kowalczyk. Poljoprivrednici su dosadašnje prijedloge o državnoj pomoći otklonili, tvrdeći da su neadekvatni.

"Dužni su nam novac za svaki hektar žitarica, gubici se moraju pokriti", rekao je Michal Kolodziejczak, utemeljitelj udruge Agrounia, uoči pregovora s vladom. "Za pokrivanje tih gubitaka potrebno je barem šest milijardi zlota (1.39 milijardi dolara)", dodao je.

"U pripremi još 520 milijuna zlota odštete"

Iznos koji je naveo Kolodziejczak veći je 10 puta od državnog programa pomoći, uspostavljenog za pokrivanje gubitaka. Europska komisija odobrila je program u ponedjeljak.

Ministar poljoprivrede rekao je da je u pripremi još 520 milijuna zlota odštete. Polovina iznosa bit će namaknuta iz kriznih rezervi EU, a polovina iz poljskog proračuna. Time bi ukupna pomoć poljskim poljoprivrednicima dosegnula 1.12 milijarde zlota.

Poljska također želi izvesti zalihe žitarica kako bi oslobodila skladišni prostor za novu žetvu, rekao je ministar, kojeg je osiguranje moralo izvesti s poljoprivrednog sajma u Kielceu nakon žestokih reakcija poljoprivrednika.

Pročitajte više

 

Pročitajte više