Ukrajinski agenti upali u nekretnine proruskog političara: "Našli smo oružje i novac"

Ilustracija: EPA

DUŽNOSNICI Službe sigurnosti Ukrajine (SBU) pronašli su oružje i rusku gotovinu nakon što su danas pretražili nekretnine u okolici Kijeva povezane s proruskim političarem, objavila je ta agencija.

U priopćenju, SBU je rekao da su pretrage domova i ureda Jevhena Murajeva, za kojeg kažu da se "skriva od pravde u inozemstvu", i njegovih suradnika dio kriminalističke istrage vezano uz kazneno djelo izdaje. 

Murajevljeva politička stranka i televizijski kanal pod njegovom kontrolom smatrani su zagovarateljima interesa Kremlja u Ukrajini prije invazije Moskve, izvijestio je Reuters. Stranka Naši je zabranjena nakon što su ruske snage ušle u Ukrajinu.

Promicao je stavove koji su bili u skladu s ruskim narativima o Ukrajini, uključujući one da su prosvjedi na Majdanu 2014. u Kijevu bili državni udar koji je podupirao Zapad i da je rat koji Kremlj pokrenuo u istočnoj Ukrajini bio unutarnji sukob. 

Nekoliko tjedana prije ruskog sveobuhvatnog napada na Ukrajinu ove godine, britansko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da Rusija razmatra postavljanje Murajeva na čelo nove marionetske vlade, što su zanijekali i on i Moskva. 

SBU je rekao da neovisna analiza Murajevljevih javnih izjava "svjedoči o prisutnosti znakova izdaje" u njegovim postupcima.

Navodi se i da će materijali zaplijenjeni u pretresima u srijedu biti dodatno ispitani.

Pročitajte više