Grupa ukrajinskih branitelja došla u Hrvatsku na program resocijalizacije

Ilustracija: Plava promocija

Hrvatski branitelji ugostili su u Hrvatskoj ukrajinske koji su, od 17. do 25. rujna u savudrijskom kampu Veli Jože, sudjelovali u programu resocijalizacije s ciljem vraćanja ukrajinskih branitelja u svakodnevne tokove civilnog života. Naime, Ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic pokrenuo je projekt resocijalizacije ukrajinskih branitelja kao doprinos hrvatskih branitelja Ukrajini.

Nakon sudjelovanja u programu u Hrvatskoj ukrajinski branitelji provodili bi takav program u Ukrajini sa svojim kolegama braniteljima uz nadzor i savjetovanje hrvatskih kolega branitelja. U programu resocijalizacije sudjelovali su ukrajinski branitelji, uključujući i osobe s invaliditetom koje su sudjelovale u teškim akcijama i borbama u Mariupolju, zatim Buči, sudionici vojne postrojbe Azov, branitelji koji su sudjelovali u oslobođenju Buče i brojni drugi.

Grupa ukrajinskih branitelja došla u Hrvatsku

"Na poziv gradonačelnika grada Lavova u travnju ove godine prezentirali smo program u Ukrajini ministrici ukrajinskih branitelja Juliji Laputini, gradonačelniku grada Lavova Andriju Sadoviju i UNBROKEN fondaciji te dogovorili dolazak jedne grupe branitelja u Hrvatsku", naveo je predsjednik Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic Rene Cipovec.

Volonterski doprinos tom projektu pružili su članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, pripadnici specijalne policije, policije, gardijskih brigada, dragovoljci i veterani Domovinskog rata, a program resocijalizacije, kako se navodi u priopćenju Plave promocije, postavljan je kao edukacijsko, sportsko, rekreativan. Sastoji se od teoretskog i praktičnog dijela u moru za što bolji oporavak branitelja.

Programu su se priključili psiholozi iz Ukrajine i Hrvatske

Nositelj projekta s ukrajinske strane je UNBROKEN fondacija i gradska administracija grada Lavova koja aktivno rehabilitira branitelje kroz programe osiguravanja visoko sofisticiranih proteza za branitelje s amputiranim udovima te ima cijeli niz programa resocijalizacije.

Inače, u sklopu programa provodile su se brojne aktivnosti i sadržaji na moru, uključujući osnovne tehnike ronjenja, upoznavanje s ronilačkom opremom, tečaj ronjenja, brojne aktivnosti koje uključuju kajake, supove, terapijsko jahanje s konjima te druženje hrvatskih branitelja s ukrajinskim braniteljima potaknuti iskustvom koje i sami posjeduju. 

Programu su se priključili psiholozi iz Ukrajine i Hrvatske, a Program resocijalizacije završio je polaganjem ispita i završenog zarona u Ronilačkom centru Marco Polo u Rijeci za ronilačke kategorije, OWD te polaganjem ispita za voditelja brodice u Lučkoj kapetaniji Rijeka.

Pročitajte više

 

Pročitajte više